BRUSSEL - Internetgebruik leidt niet tot sociale isolatie. Dat blijkt uit een studie van het Europees Media-Instituut, die gisteren in Düsseldorf werd voorgesteld.

,,Internetgebruikers zijn geen eenzaten, de wereld is met de komst van het net géén globaal dorp geworden en de sociale kloven in de maatschappij zijn niet breder geworden door het internetgebruik'', zegt Jo Groebel, directeur van het instituut. Internetgebruikers zijn sociaal actiever dan de gemiddelde tv-kijkers. Bovendien haalt het internet vele fervente tv-kijkers weg van de beeldbuis.

De studie liep over een periode van drie jaar, bij 30.000 mensen in 14 verschillende landen. Opvallend is dat Noord-Europeanen beduidend meer gebruik maken van het internet dan de Zuid-Europeanen. In Zweden surft bijvoorbeeld 66,1 procent van de bevolking, terwijl dat in Duitsland 45,9 procent is en in Italië slechts 31,2 procent. In het noorden zijn het bovendien mannen en vrouwen die surfen, terwijl in Italië en Spanje vooral mannen on line gaan. Wereldwijd zijn het vooral de Amerikanen die gebruik maken van het internet, met 71,1 procent.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in