LONDEN - De Britse oliegroep BP heeft 2 miljard dollar uitgegeven om de schade te compenseren door de olievlek in de Golf van Mexico. Dat maakte het concern maandag in een communiqué bekend.

BP heeft zaterdag in totaal 21.040 vaten olie verzameld of verbrand dankzij de twee installaties die boven het lek geplaatst werden. Het systeem met de trechter en de buis, die de olie naar een schip moet brengen, ving zaterdag 11.050 liter op. Dat is minder dan de vorige dagen omdat sommige installaties een deel van de dag werden gesloten, zei BP.

In de nieuwe installatie aan de oppervlakte werden 9.990 vaten verbrand. De maatregelen maakten het mogelijk om in totaal 249.500 vaten op te vangen sinds eind april.

Op dit moment kreeg BP 65.000 aanvragen tot schadevergoeding. Daarvan kon er aan 32.000 tegemoetgekomen worden, voor een totaal van 5 miljoen dollar.

De twee miljard waarvan sprake in het communiqué omvatten de werkzaamheden om olie te recuperen, bijdragen aan de getroffen staten in de Golf, schadevergoedingen, en de aan de federale autoriteiten uitgekeerde bedragen. BP kondigde afgelopen week aan dat een fonds van 20 miljard dollar zou gecreëerd worden om de kosten te betalen.