Acteur Peter Ustinov overleden
Onderhandelingen in Bürgenstock. Foto: epa
GENÈVE - De acteur Peter Ustinov is zondag overleden. Hij is 82 jaar geworden. Ustinov overleed in Zwitserland, waar de in Groot-Brittannië geboren acteur al tientallen jaren leefde.

Zijn carrière als acteur omspande circa zestig jaar. Het bekendst werd hij als vertolker van keizer Nero en speurder Hercule Poirot. In de jaren '60 won hij Oscars voor zijn rol in de films Topkapi en Spartacus. Sir Peter Ustinov was tevens goodwill-ambassadeur van Unicef.

Ustinov werd begin van de jaren ’50 bekend door zijn karakterrollen in monumentale Hollywoodfilms, zoals die van de gekke keizer Nero in Quo Vadis en de slavenhandelaar in Stanley Kubricks Spartacus (1959). Voor deze rol kreeg hij een Oscar. Een tweede volgde in 1964 voor Topkapi. Groot succes had hij ook in de rol van Agatha Christies Belgische meesterdetective Hercule Poirot, onder meer in Dood op de Nijl. Een van zijn laatste rollen was die van de Saksische keurvorst Frederik de Wijze in de Duitse speelfilm Luther.

Ustinov dankte zijn enorme populariteit in veel landen in de wereld niet alleen aan zijn werk als acteur: hij was een veelzijdig talent. In een tijdspanne van een halve eeuw tijd schreef hij negen scenario’s, meer dan tien romans en verhalen en ruim twintig toneelstukken waaronder Beethovens Tiende. Hij was ook actief als filmregisseur, en ensceneerde opera’s in Berlijn, Hamburg, Dresden, Salzburg, Londen, Parijs en Moskou. Als solo-entertainer en komiek trad hij in de hele wereld op.

Unicef


Ustinov engageerde zich ook als speciaal ambassadeur van Unicef, professor inzake onderzoek naar vooroordelen en voorzitter van de Wereldfederalisten. De Duitse bondspresident Johannes Rau betitelde hem als een ,,wereldburger''. Als zoon van een Duitse journalist van Russische komaf en van een Franse kunstenares, groeide hij op in Londen, trok later naar Amerika en bracht de herfst van zijn leven door aan het Meer van Genève in Zwitserland.