In de voetsporen van Kompany
Caroline De Roose van Randstad Sport, ex-atleet Eddy Annys (midden) en Vincent Kompany. Foto: © Photo News
Eersteklassevoetbalploeg Anderlecht en human resources-specialist Randstad slaan de handen in elkaar om spelers tijdens hun carrière bij Anderlecht te begeleiden. Vincent Kompany is het uithangbord bij uitstek van het project.ERVOOR zorgen dat de voetballers van eersteklasseclub Anderlecht na hun carrière niet in een zwart gat vallen maar naadloos de overstap kunnen maken naar de reguliere arbeidsmarkt. Dat willen Randstad en Anderlecht bereiken met hun kersverse partnerschap. Randstad begeleidt sinds 1999 al meer dan 450 actieve en ex-sporters. Samen gaan ze nu met een begeleidingsprogramma van start voor voetballers die hun carrière bij Anderlecht beginnen, doorlopen of beëindigen.

Uit een enquête onder de 180 jeugd- en fanionspelers van de Brusselse club blijkt immers dat velen moeilijkheden hebben om hun sport te combineren met studies, vrienden en familie. Nog geen tien procent van de jeugdvoetballers zal later effectief een profcontract voorgeschoven krijgen. De minder gelukkigen, zij die geen profcontract kregen en alles op het voetbal gezet hebben, dreigen in een zwart gat te vallen, net als de veteranen die een punt zetten achter hun jarenlange carrière en niet weten welke richting ze nu uit moeten met hun leven.

Caroline De Roose, zelf ex-profbasketbalspeelster en manager van Randstad Sport, begeleidt het project. ,,Jonge spelers kunnen bijvoorbeeld nood hebben aan studiebegeleiding, of aan tips die hen leren hoe ze hun tijd beter kunnen indelen. Met oudere spelers die het einde van hun carrière zien naderen, kunnen we dan weer plannen maken over hun leven na de sport."

Niet alle 180 spelers zullen persoonlijk bij De Roose terechtkunnen. In de eerste plaats is het project bedoeld voor de 15- tot 18-jarige voetballers die het moeilijk hebben sport en studie te combineren. ,,Het is de bedoeling dat ik binnen Anderlecht een bedrijfscultuur creëer waarin aan human resources management gedaan wordt."

Peter van het project wordt Anderlecht-speler Vincent Kompany. De 19-jarige Kompany is de verpersoonlijking van het partnerschap , sinds hij voor het seizoen aankondigde economie te gaan studeren aan de Vrije Universiteit Brussel. Anders dan gemiddelde studenten heeft hij niet de tijd om naar elke les te gaan, en daar is een rol weggelegd voor Caroline De Roose. ,,Caroline is de verbindingspersoon tussen de universiteit en mijzelf. Zij zorgt ervoor dat lesgevers bij mij thuis komen om me te onderwijzen. Dat kan één keer per week zijn, maar ook vier of vijf keer, afhankelijk van de beschikbare tijd." Op die manier moet Kompany erin slagen jaarlijks vier à vijf vakken onder de knie te krijgen.

Voor Kompany is het belang van de samenwerking tussen Randstad en zijn club duidelijk.

,,Naast het voetbal heb ik met studeren altijd iets anders aan mijn hoofd gehad. Ik kon mijn gedachten steeds verzetten . Daarom heb ik nog nooit een mentaal dipje gekend."