-  Economie
-  Auto
-  Consumptie
-  Diensten
-  Distributie
-  Energie & grondstoffen
-  Financiën
-  Industrie
-  IT & telecom
-  Media & internet

Economie

De aanslagen van 11 september 2001 hebben de Verenigde Staten 660 miljard dollar gekost, of jaarlijks tussen 1 en 2 procent economische groei. Dat staat in een rapport van het economisch comité van het samenwerkingsforum Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec).

Diesel en stookolie worden vandaag goedkoper. Diesel kost maximum 1,0670 euro/l. Stookolie vanaf 2.000 liter kost 0,5394 euro/l, minder dan 2.000 liter 0,5615 euro/l en aan de pomp 0,6450 euro/l. De ruwe olieprijs zakte gisteren tot het laagste peil in vier maanden.

De inflatie in de VS is in oktober met 0,2 procent gestegen tegenover de maand voordien. Het gaat om de kleinste toename in de laatste vier maanden, een gevolg van de dalende energieprijzen.

Auto

In de Volvo -fabriek in Gent rollen in december 6.500 wagens minder van de band. De Zweedse autofabrikant kampt met dalende verkoopcijfers.

Terwijl andere autobouwers diep in het rood zitten, is de Duitse maker van sportauto's Porsche fors winstgevend. Voor het elfde jaar op rij heeft Porsche winst geboekt. Het nettoresultaat klom 12,9 procent tot 779 miljoen euro.

De autoverkoop in Europa is in oktober dan weer gedaald met 2,6 procent, tot 1,164 miljoen wagens. Daarmee staat de verkoop op zijn laagste peil sinds oktober 1996.

Consumptie

De inschrijvingsprijs voor de beursintroductie van chocoladeproducent NewTree bedraagt 9 euro per aandeel. NewTree geeft 167.000 nieuwe aandelen uit, waarmee het 1,5 miljoen euro wil ophalen.

Diensten

Adecco heeft in het derde kwartaal van 2005 een nettowinst behaald van 119 miljoen euro. Dat is een stijging van 16 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2004.

Distributie

Delhaize België tracht in 2006 op drie manieren zijn marktaandeel te herwinnen. De groep mikt op de integratie van Cash Fresh, een amplificatie van de 365-strategie en plant de opening van een vijftal supermarkten.

Energie & grondstoffen

De Belgische gastankerrederij Exmar heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met GAIL India, een onderneming die zich toelegt op transport en verkoop van gas. De twee onderzoeken projecten waarbij gebruik wordt gemaakt van Exmars technologie voor het hervergassen van LNG aan boord van schepen.

Financiën

Bij bankverzekeraar ING sneuvelen tegen eind 2008 ongeveer 150 jobs. ING voert een hervorming door om de productie van de verzekeringspolissen beter en sneller te laten verlopen.

BinckBank heeft een vergunning gekregen voor een bijkantoor in België. De internetbroker gaat in de loop van het eerste kwartaal van 2006 van start met het aanbieden van zijn diensten in België.

Axel Miller volgt op 1 januari Pierre Richard op als directievoorzitter van de financiële dienstengroep Dexia . Een herschikking van de groepsstructuur moet de greep van het directiecomité op de filialen verstevigen.

Industrie

Sioen , producent van technisch textiel, heeft zijn omzetdoelstelling voor het volledige jaar verlaagd. Een omzetgroei van 2 procent zit er volgens financieel directeur Geert Asselman nog in, maar 5 procent is niet meer haalbaar.

Wienerberger , de wereldwijde nummer één op de baksteenmarkt en nummer twee voor dakbekledingen in Europa, heeft tijdens de eerste negen maanden van het jaar een omzet geboekt van 1,47 miljard euro. Dat is een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

IT & telecom

De Luikse kabelintercommunale ALE-Télédis en zijn Brusselse sectorgenoot Brutélé hebben een samenwerkingsakkoord ondertekend. De twee bedrijven gaan vanaf juni gezamenlijk analoge en digitale televisie, internet, telefonie- en interactieve diensten, aanbieden.

De socialistische en liberale vakbonden ACOD en VSOA hebben gisteren in het paritair comité groen licht gegeven voor een nieuw sociaal akkoord bij Belgacom . De christelijke vakbond ACV-Transcom, die gisteren nog de hoofdzetel van het bedrijf blokkeerde, kant zich tegen het akkoord.

Het softwarebedrijf Real Software heeft in het derde kwartaal van 2005 een omzet geboekt van 28,2 miljoen euro. Dat is een daling met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Het Gentse biotechbedrijf Innogenetics heeft in het derde kwartaal van 2005 een nettowinst gehaald van 2,98 miljoen euro, dankzij een meerwaarde van 9 miljoen euro op de verkoop van IDT, het Spaanse filiaal van de groep. De opbrengst ligt lager dan verwacht.

Media & internet

De Belgische mediagroep Roularta lanceert binnenkort een portaalsite waarop ze al het nieuwsaanbod van haar huidige kanalen samenbrengt. Roularta is onder meer eigenaar van de weekbladen Knack en Trends , websites als gastronomennet.be en verschillende regionale bladen.

De omzet van platenmaatschappij EMI , de derde grootste ter wereld, is het voorbije semester gestegen tot 1,37 miljard euro.