De Nederlandse BinckBank wil begin volgend jaar ook in ons land on line beleggingsdiensten aanbieden.

In Nederland ging de BinckBank, een online-effectenbank, vijf jaar geleden van start. Intussen heeft ze naar eigen zeggen 30.000 particuliere klanten, die via de bank 1,3 miljard euro belegd hebben. De bank is een dochter van het op Euronext genoteerde Binck. BinckBank richt zich niet alleen op particulieren, maar ook op professionele en institutionele beleggers.

Begin volgend jaar wil BinckBank ook in ons land van start gaan. Een juiste datum is nog niet geprikt, zegt Vincent Germyns, die van KBC Asset Management overstapte en nu samen met de Nederlander Nick Bortot het management van BinckBank in België vormt. Er wordt gemikt op begin februari, ,,maar we willen eerst alles driehonderd keer uittesten voor we echt on line gaan.''

Het dienstenpakket dat BinckBank in België lanceert, is volledig toegespitst op de Belgische belegger, zeg Germyns. Onder meer daarom werkt de bank in België uitsluitend met Belgische medewerkers (op Bortot na). Voorlopig zeven, de bedoeling is naar tien te gaan. Zij bemannen onder meer de telefonische klantenservice, waar ook orders doorgegeven kunnen worden. Heel de backoffice en functies zoals human resources, financiën en IT worden gerund vanuit Nederland.

BinckBank gaat in ons land rechtstreeks in concurrentie met (vooral) de Keytrade Bank, die onlangs is overgenomen door het Landbouwkrediet. De nieuwe speler zal dan ook ,,concurrentiële tarieven'' aanbieden, zegt Germyns. Veel details kan hij daarover nog niet geven, behalve dat er bijvoorbeeld bij de aankoop van beleggingsfondsen geen instapkosten aangerekend worden.

Ook op het aantal klanten dat BinckBank in ons land wil aantrekken, staat geen exact getal. Maar Germyns denkt dat er nog heel wat potentieel is voor een online-effectenbank zoals BinckBank. ,,In Nederland heeft 60 procent van de gezinnen een internetaansluiting, in België maar de helft. Daar is dus nog heel wat groei mogelijk. De Belgische beleggersmarkt is relatief wel een stuk kleiner dan de Nederlandse: volgens een onderzoek dat we hebben laten uitvoeren door TNS/Dimarso zijn er in België zo'n 400.000 beleggers, van wie de helft vrij actief is. In Nederland zijn er 1,2 miljoen beleggers.''

(kdr)