REPORTAGE. KBC haalt band met Molenbeek aan
BRUSSEL - KBC haalt de banden met de buurt aan. Werknemers worden gestimuleerd om Molenbeek beter te leren kennen. Topman André Bergen gaf gisteren het goede voorbeeld.

De Ribaucourtstraat, hartje Molenbeek. De snackbar heet hier Kusadasi, de bakker Tangeroise. Aan de ene kant van de straat verkoopt een winkel ,,alles voor één euro'', aan de andere kant staat een uitstalraam vol met Marokkaanse tajines. Dit is niet de natuurlijke habitat voor een topbankier als André Bergen, gedelegeerd bestuurder van KBC. In zijn streepjeshemd, donker pak en gedistingeerde stropdas valt Bergen een beetje uit de toon tussen de djellaba's, de hoofddoekjes en de kleurige Afrikaanse gewaden.

De topbankier is hier dan ook niet voor zaken. Hij is op stap om de buurt beter te leren kennen. De kleurrijke, mediterraan aandoende straatjes waar Bergen doorheen wandelt, liggen immers maar op enkele passen afstand van het hoofdkwartier van KBC aan de Havenlaan. De wandeling die Bergen met enkele collega's en wat journalisten maakt, is uitgestippeld door Marie-Claire Migerode van het buurthuis Bonnevie. Ze heeft die wandeling al tientallen keren gemaakt, telkens met een groepje KBC'ers in haar kielzog. De wandelingen zijn een middel om de banden tussen de vierduizend werknemers van het KBC-hoofdkantoor en de tienduizend bewoners van Molenbeek-centrum aan te halen. KBC wil, in zijn eigen woorden, ,,integreren in het stedelijk weefsel en de dialoog aangaan met de directe omgeving''.

Dat ligt niet altijd voor de hand. Hoewel het de laatste jaren wat beter gaat, heeft Molenbeek-centrum lang een slechte naam gehad. De migrantenbuurt werd geassocieerd met onveiligheid en criminaliteit. Niet ten onrechte. Menige werknemer werd het slachtoffer van kleine criminaliteit zoals auto-inbraak. Veel KBC-werknemers durven de wandeling tussen het Noordstation en de bank niet aan en laten zich met een bedrijfsbusje vervoeren.

Maar de wandelingen die het buurthuis door de wijk organiseert, hebben het wantrouwen voor een deel weggenomen. Vooral op donderdag begeeft menige KBC'er zich in de lunchpauze richting Sint-Jansvoorplein, waar hij of zij zich op de markt goedkoop van fruit, kruiden en levensmiddelen voorziet. En al twee jaar kennen ook de exotische maaltijden die KBC in de buurt voor het personeel organiseert, een groeiend succes. In die mate zelfs dat de beschikbare plaatsen soms in twee uur zijn uitverkocht.

De samenwerking tussen KBC en buurthuis Bonnevie dateert uit 1995, toen KBC zijn nieuw hoofdkantoor in gebruik had genomen. Aan de bouwvergunning was de ondersteuning van een sociaal buurtproject als voorwaarde gekoppeld. De samenwerking heeft sindsdien al heel wat initiatieven opgeleverd, van geld voor muurschilderingen in de buurt tot een boek over de geschiedenis en de bewoners van de wijk. Net als vorig jaar is KBC ook dit jaar betrokken bij Canaletto, een initiatief van de Vlaamse overheid in Brussel en enkele lokale verenigingen om de buurt langs het kanaal wat te verlevendigen. Dat project brengt niet alleen de KBC'ers naar de buurt, maar ook de buurtbewoners naar KBC. De bank stelde haar auditorium ter beschikking voor een filmvoorstelling.

www.canaletto.be

bonnevie.vgc.be

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig