Haider richt nieuwe partij op
Jörg Haider Foto: rr
WENEN - In Oostenrijk heeft de extreem-rechtse politicus Jörg Haider zich samen met zijn aanhangers losgerukt van de Vrijheidspartij (FPO). Hij heeft een nieuwe partij opgericht. Haiders zus, Ursula Haubner, maakte het nieuws bekend op een persconferentie. Daarna diende ze haar ontslag in als partijleidster.
Haider doopte zijn nieuwe partij ,,BZO''. Dat staat voor ,,Bündnis für die Zukunft Österreichs'' (Alliantie voor de toekomst van Oostenrijk'')

Haider zei ook nog dat de nieuwe partij in de regering moet blijven. Hij heeft - zei hij nog - dertig jaar gevochten om Oostenrijk te verlossen van het twee-partijensysteem en niet om permanent in de oppositie te blijven. ,,De nieuwe partij zal niet de weg inslaan van de strikte aanbidding van ideologieën. In de plaats daarvan komen er antwoorden op de intellectuele uitdagingen'', sprak hij.

Haider vermeldde niet of hij voor zichzelf een rol weggelegd ziet in de regering.

De ooit zo succesvolle Vrijheidspartij leed vorige maand forse verliezen bij de lokale verkiezingen in Oostenrijk. Naar aanleiding van dat verkiezingsdebâcle had Haiders zus geopperd dat er een debat moest komen over de terugkeer van Haider aan het hoofd van de partij. Want vier jaar geleden deed hij een stap terug.

In 1999 leidde Haider de Vrijheidspartij naar de top van de Oostenrijkse politiek en maakte daarmee van Oostenrijk het tweede land (naast Italië) dat na de Tweede Wereldoorlog een extreem-rechtse partij in de regeringscoalitie had.

Sinds Haider onder druk van de andere EU-landen het partijvoorzitterschap moest opgeven, wordt de FPO geplaagd door interne verdeeldheid en stemmenverlies. De partij verloor de ene stembusgang na de andere.