-  Duitse groep bouwt wervelbedoven Indaver
-  Gazprom ruziet met Wit-Rusland
-  Euronext herschikt bevoegdheden
-  Kust lokte 19 miljoen dagjestoeristen
-  Japanse economie groeit met 1,7 procent

Duitse groep bouwt wervelbedoven Indaver

De Duitse groep Lurgi Lentjes zal de geplande afvalverbrandingsinstallatie op de Indaver-site in Doel (Beveren) bouwen. Dat heeft het moederbedrijf, mg Technologies, gisteren meegedeeld. Het gaat om een order van 135 miljoen euro. De nieuwe installatie moet in juli 2006 klaar zijn en zal 180 miljoen euro kosten. De geplande verbrandingsinstallatie is een zogenaamde wervelbedinstallatie. De nv Sleco, een joint venture van Indaver en Sita, is bouwheer van het hele project. De installatie zal jaarlijks 230.000 ton slib en 230.000 ton hoogcalorisch afval op een milieuhygiënisch verantwoorde manier verwerken. De installatie zal werk bieden aan 35 mensen. Lurgi Lentjes zal instaan voor de bouw van de installatie, die ook herbruikbare thermische energie zal opwekken. Indaver laat momenteel onderzoeken of het de vrijgekomen stoom rechtstreeks aan omliggende bedrijven zal leveren of zal gebruiken voor een turbine om elektriciteit op te wekken.

(dpa, belga)

Gazprom ruziet met Wit-Rusland

De Russische gasproducent Gazprom heeft gisteren alle gastransporten naar en door Wit-Rusland stopgezet. Hij verdenkt het land ervan stiekem gas af te tappen dat voor doorvoer naar landen als Duitsland en Polen is bedoeld. Gazprom staat in voor een kwart van Europa's gasconsumptie. Daarvan wordt 16 tot 17 procent via Wit-Rusland getransporteerd. De voornaamste gasleidingen die Gazprom gebruikt, liggen in de Oekraïne.

(reuters)

Euronext herschikt bevoegdheden

De raad van bestuur van Euronext heeft een herschikking goedgekeurd van de bevoegdheden van de directieleden. De Franse directievoorzitter Jean-François Théodore staat voortaan aan het hoofd van de aandelenhandel; de Brit Hugh Freedbergh neemt er naast de derivatenbeurs Euronext.Liffe ook de IT-activiteiten bij; en de Portugees Joao Freixa zal de afdeling informatieverstrekking overzien. De Belg Olivier Lefebvre zal naast de juridische functies ook de commerciële relaties waarnemen met de in Brussel gevestigde settlement-organisatie Euroclear en met het clearinghuis LCH.Clearnet.

(wdp)

Kust lokte 19 miljoen dagjestoeristen

Het toerismebedrijf Westtoer stelde gisteren in Blankenberge een systeem voor waarmee het dagtoerisme aan de kust objectief en permanent kan worden gemeten. Vorig jaar trok de Belgische kust een recordaantal van 19,4 miljoen dagjestoeristen, zo blijkt uit de metingen. Het systeem is gebaseerd op de gegevens van de verkeerstellers aan de autowegen naar de kust en op de ticketverkoop van de NMBS. Westtoer, het West-Vlaams autonoom provinciebedrijf en het studiebureau Groep Planning uit Brugge ontwikkelden het. Het wordt gefinancierd via het kustactieplan van de Vlaamse regering.

Het omrekenen van het aantal wagens naar het aantal dagtoeristen gebeurt op basis van de resultaten van een grootschalige bevraging aan de kust. Daaruit blijkt dat een auto die naar zee rijdt gemiddeld 2,8 inzittenden heeft.

Volgens de bevraging van Westtoer is 88 procent van de dagtoeristen Belg en 80 procent Nederlandstalig. De helft komt uit West- en Oost-Vlaanderen. Tien procent zijn Fransen, twee procent Nederlanders. De gemiddelde dagtoerist besteedt 35 euro tijdens zijn uitstap.

(belga)

Japanse economie groeit met 1,7 procent

De Japanse economie is in het vierde kwartaal van 2003 met 1,7% gegroeid. Dat heeft de Japanse regering woensdag bekendgemaakt. De groei werd hoofdzakelijk veroorzaakt door een stijgende export en meer investeringen door het bedrijfsleven. Economen zien in de aantrekkende Japanse economie een nieuw teken dat aan de wereldwijde economische dip een einde lijkt te komen. Analisten spraken eerder de verwachting uit dat de Japanse economie in het vierde kwartaal slechts met 1,2 procent zou groeien. Ook de werkloosheid daalde van oktober tot december sterker dan verwacht. Zo'n 4,9 procent van de Japanse beroepsbevolking is werkloos, aanzienlijk minder dan enkele jaren geleden.

(ap)