-  ARCELOR. Uit het rood.
-  BSN. Fusie in glasverpakkingssector.
-  COMMERZBANK. Jaarverlies van 2,32 miljard.
-  JLG. Fouten in boekhouding.
-  RANDSTAD. Stevige groei ondanks laagconjunctuur.
-  VOLKSWAGEN. Snoeit in dividend.

ARCELOR. Uit het rood.

Staalreus Arcelor heeft na een jaar van verlies vorig jaar weer nettowinst geboekt. De winst kwam uit op 257 miljoen euro, tegen een verlies van 121 miljoen euro een jaar eerder. Afgezien van interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen kwam de winst uit op 2,22 miljard euro. Analisten hadden op 2,14 miljard euro gerekend. De omzet daalde van 26,6 miljard euro naar 25,9 miljard euro. Arcelor is eigenaar van Cockerill-Sambre, Sidmar en ALZ.

(bloomberg)

BSN. Fusie in glasverpakkingssector.

De Amerikaanse marktleider in glasverpakkingen, Owens-Illinois, wil het Franse BSN voor 1,16 miljard euro overnemen. De bedrijven zijn bezig met onderhandelingen, zo meldde Owens-Illinois woensdag. Eerst moet de concurrentie-autoriteit nog haar fiat geven. Tegen het begin van het tweede kwartaal wordt een besluit verwacht.

BSN heeft in 19 fabrieken in Frankrijk, Duitsland, Nederland en Spanje met 6.400 personeelsleden. Het is de tweede grootste Europese producent van glasverpakkingen. Het bedrijf maakt voornamelijk flessen voor wijn en sterke drank en voor brouwerijen. Vorig jaar boekte BSN een omzet van 1,27 miljard euro.

Owens-Illinois zou door de overname de grootste Europese producent van glasverpakkingen worden, voor het Franse Saint-Gobain. De Amerikaanse onderneming was al de grootste in Noord- en Zuid-Amerika en in Australië. De overname zou de omzet van het bedrijf met 38 procent doen toenemen. Owens-Illinois haalde in 2003 een omzet van 6 miljard dollar.

(dpa, bloomberg)

COMMERZBANK. Jaarverlies van 2,32 miljard.

Commerzbank, de op twee na grootste bank van Duitsland, boekte in 2003 een verlies van 2,32 miljard euro. Dat is nog een stukje meer dan wat analisten hadden verwacht. In het vierde kwartaal was er een verlies van 88 miljoen euro.

Dat is wel minder dan een jaar eerder (toen was er een kwartaalverlies van 243 miljoen euro), maar de verwachting was dat de bank over het vierde kwartaal weer met positieve cijfers zou kunnen uitpakken.

Met 559 miljoen euro lag de bedrijfswinst wel bijna drie keer zo hoog als in 2002 (192 miljoen euro). Dat was vooral te danken aan de besparingen op administratieve kosten.

(dpa)

JLG. Fouten in boekhouding.

JLG Industries, een beursgenoteerde Amerikaanse fabrikant en verhuurder van mobiele platforms voor hoogtewerkers die ook een vestiging heeft in ons land, zal zijn resultaten over 2003 herzien na het ontdekken van een fout in de boekhouding. Het bedrijf zegt dat 8,7 miljoen dollar aan inkomsten te vroeg werden geboekt.

Ook de resultaten over het eerste kwartaal van dit boekjaar (tot eind oktober 2003) zullen mogelijk herzien worden omdat er 1,8 miljoen dollar aan inkomsten te vroeg was geboekt. Het aandeel van JLG verloor na de bekendmaking van het nieuws 8,5 procent.

(bloomberg)

RANDSTAD. Stevige groei ondanks laagconjunctuur.

Het Nederlandse uitzendconcern Randstad heeft het afgelopen jaar een nettowinst gehaald van 77,1 miljoen euro, 36 procent meer dan in 2002. Schommelende wisselkoersen duwden de omzet 3 procent lager tot 5,25 miljard euro. Het concern haalde in de meeste markten een groter marktaandeel, luidt het in een persbericht.

Met uitzondering van Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland, groeiden alle landen. Woordvoerder Jan Denys bevestigt dat ook voor België. ,,We groeiden iets meer dan het gemiddelde van de Belgische markt en wonnen een vol procentpunt marktaandeel bij'', luidt het. Voor 2004 verwacht Denys een omzetgroei van 5 à 10 procent. Randstad beschikt in België over 170 servicepunten, waarvan 120 kantoren. Het heeft een kleine 1.000 medewerkers.

(belga)

VOLKSWAGEN. Snoeit in dividend.

De Duitse automaker Volkswagen kon de winstdaling in 2003 beperkt houden in vergelijking met de analistenverwachtingen.

De groep boekte een operationele winst van 2,491 miljard euro, veel minder dan de 4,8 miljard van 2002, maar beter dan de verwachting van 2,2 miljard.

De omzet ging 0,2 procent hoger naar 87,15 miljard euro. De groep snoeit in het dividend: dat zal 19 procent lager liggen dan vorig jaar.

(reuters)

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig