-  INTERBREW. Europese brouwers azen op Bosnisch bedrijf.
-  KIMOTION TECHNOLOGIES. Drie miljoen euro voor KU Leuven-spinoff.
- LOTUS BAKERIES. Aanzienlijke winstgroei.

INTERBREW. Europese brouwers azen op Bosnisch bedrijf.

De belangrijkste brouwers van Europa, onder meer het Belgische Interbrew, staan op een lijst van acht bedrijven die interesse hebben in een belang in Banjalucka Pivara, de grootste brouwerij van Bosnië. Dat deelde de directeur van het bedrijf mee. Behalve Interbrew zijn de belangrijkste namen die van het Nederlandse Heineken, het Deense Carlsberg en het Sloveense Pivovarna Lasko. Ook het Zuid-Afrikaans-Amerikaanse concern SABMiller aast op een belang van 53,81% in de brouwerij, naast twee Oostenrijkse bedrijven en een groep financiële investeerders. Het gaat om een privatiseringsoperatie die nog tot 10 maart loopt. De waarde van het belang is niet bekend, maar de lokale regering raamde het eerder op omgerekend een goede 20 miljoen euro.

Interbrew bereikte eerder bijna een akkoord over de overname van Banjalucka, maar trok zich in 2001 terug na meningsverschillen over hoe het bedrijf geleid moest worden. De Leuvcnse groep is ook eigenaar van de grootste Servische brouwer, Apatinska Pivara, en van kleinere brouwerijen in Kroatië, Montenegro en Bosnië.

(reuters)

KIMOTION TECHNOLOGIES. Drie miljoen euro voor KU Leuven-spinoff.

De risicokapitaalverstrekkers Index Ventures en Innovacom investeren samen 3 miljoen euro in Kimotion Technologies, een spin-off van de KU Leuven die vorig jaar in mei werd opgericht en software maakt voor ontwikkelaars van micro-elektronica. Het gaat meer bepaald om EDA-software (electronic design automation) voor het ontwerpen van chips met gemengd analoog-digitale componenten. De technologie steunt op 15 jaar onderzoek aan de afdeling Microelectronics and Sensors (MICAS) van het departement Elektrotechniek van de KU Leuven. Het bedrijf heeft vestigingen in Heverlee en Genève.

(belga)

LOTUS BAKERIES. Aanzienlijke winstgroei.

De beursgenoteerde koekjes- en speculaasfabrikant Lotus Bakeries uit Lembeke heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van 3,04 miljoen euro, een klim met 56,7 procent. Het bedrijfsresultaat steeg zelfs met 103,8% tot 8,07 miljoen euro. De netto cashflow groeide met 76,3% tot 17,01 miljoen euro. De groepsomzet van Lotus Bakeries steeg slechts met 2,8% tot 152,5 miljoen euro.

De omzet van het merk Lotus, goed voor 70% van het totaal, kende een goede stijging, terwijl de omzet van de huismerken van klanten licht achteruitging. Bij onveranderde wisselkoersen zou de omzetgroei 3,9% bedragen. Voor 2004 wordt opnieuw een lichte stijging van de totale omzet verwacht. De bedrijfsresultaten zullen naar verwachting eveneens stijgen door een hogere efficiëntie. In Nederland zal de herstructurering slechts in de tweede helft van 2004 bijdragen tot een algemene verbetering van de resultaten, luidt het.

(belga)