-  Opnieuw staking bij TEC
-  Vooruitzichten Britse groei getemperd
-  Lonen omhoog in Duitse staalsector
-  Amerikaans handelstekort lager

Opnieuw staking bij TEC

Voor de tweede keer deze week staakten gisteren zo goed als alle chauffeurs van de Waalse vervoersmaatschappij TEC.

Met uitzondering van de voertuigen van privé-vervoersmaatschappijen en onderaannemingen van de TEC reed in heel Wallonië geen enkele bus. ,,Ook de privé-vervoersmaatschappijen ondersteunen de actie, maar ze staken niet mee'', zegt Yves Depas van de Franstalige vleugel van het ACOD. De sfeer is vooral gespannen na de uitlatingen van de overkoepelende SRWT over de lonen van de TEC-chauffeurs. De genoemde bedragen in een aantal media worden door de vakbonden allesbehalve gesmaakt.

(belga)

Vooruitzichten Britse groei getemperd

De Britse centrale bank heeft gisteren de vooruitzichten voor de economische groei neerwaarts herzien. De consumenten geven minder uit dan verwacht. De Bank of England verwacht wel een herstel, maar de bestedingen zullen onder het gemiddelde van de afgelopen jaren blijven. De bank denkt dat de economische groei de komende jaren rond de 3 procent zal schommelen. Dat is ongeveer in overeenstemming met de gemiddelde groei van de afgelopen jaren.

(reuters)

Lonen omhoog in Duitse staalsector

De Duitse staalbedrijven zijn overeengekomen de lonen voor 85.000 werknemers met 3,5 procent te verhogen. Daarmee hebben ze een dreigende staking afgewend. De loonsverhoging is aanmerkelijk hoger dan het gemiddelde van 1,4 procent voor werknemers in de industrie. De vakbonden hebben de verhoging kunnen afdwingen omdat de staalbedrijven het erg goed doen door de hoge staalprijzen. De bonden vinden dat de werknemers in dat succes moeten delen. Het akkoord geldt voor enkele deelstaten in het voormalige West-Duitsland, maar de bonden denken eenzelfde resultaat te kunnen bereiken voor de overige deelstaten.

(bloomberg)

Amerikaans handelstekort lager

Het tekort op de handelsbalans van de VS is in maart onverwacht gedaald, tot 55 miljard dollar tegen 60,6 miljard in februari. De daling kwam onverwacht, analisten hadden gerekend op een verdere verslechtering tot een deficit van 62 miljard dollar.

Het cijfer van maart is het laagste tekort sinds september 2004. Tegenover februari van dit jaar betekent het een daling met 9,2 procent, de sterkste daling sinds eind 2001. De onverwachte daling doet zich bovendien voor bij een gestegen oliefactuur. Het tekort op de handelsbalans voor olieproducten bedroeg in maart 17 miljard dollar, tegen 16,3 miljard in februari.

(afp, bloomberg)