Atari mikt op nostalgische videogamers
De Atari 2600 diende als inspiratie voor de Flashback 2.0.
BRUSSEL - In de brochures van ketens als Kruidvat en Carrefour duiken de jongste tijd steeds meer zogenaamde retro-consoles op. Dit zijn spelcomputers waarmee videospelfanaten de lang vervlogen tijden van de Atari 2600 of de Commodore64 kunnen herbeleven. In de games-wereld zijn oude spelletjes een nieuwe markt geworden.

DEZE maand lanceert Atari, ondertussen eigendom van het Franse Infogrames, de Atari Flashback 2.0 . Het kleinood is de opvolger van de originele Flashback die Atari vorig jaar introduceerde. Van die machine werden wereldwijd 550.000 exemplaren verkocht. Hij is daarmee een van de meest succesvolle spelconsoles die Atari de jongste vijftien jaar op de markt bracht. Het concept is doodsimpel: een klein, zwart doosje - dat verdacht veel lijkt op de originele Atari 2600 - sluit je rechtstreeks aan op je televisietoestel en je kan beginnen spelen. Cassettes of discs verwisselen hoeft niet, de twintig spelletjes zijn al ingebouwd.

En die spelletjes zijn stuk voor stuk klassiekers uit de Atari-stal: Asteroids, Pong, Centipede, Breakout, Missile Command, voor gamers ouder dan dertig klinken de namen als muziek in de oren. De spelletjes die in de Flashback ingebakken zitten, zijn exacte kopieën van de originele games . Verwacht dus geen driedimensionale avonturen of Surround Sound -geluid: de graphics zijn kneuterig, het geluid primitief. Maar om een flashy look gaat het hier ook niet, Atari mikt volop op nostalgie en spelplezier. En een fortuin kost het ding ook niet: voor nog geen dertig euro mag je het mee naar huis nemen.

,,Met de Flashback gaan we terug naar vroegste jaren van de videospelletjes", zegt Wim Stocks van Atari. ,,Het was de tijd van uiterst simpele, maar ontzettend verslavende spelletjes. Zelfs nu er veel geavanceerdere en complexere games gemaakt worden, blijven deze 'oerspelletjes' een zeer groot en divers publiek aanspreken. Met de lancering van de Flashback 2.0 herdenken we ook de dertigste verjaardag van Pong , de grootvader van alle videospelletjes."

Atari is niet de enige die de markt van de retro-games ontdekt heeft. Ook van de Commodore 64 bestaat een versie ter grootte van een joystick met dertig spelletjes aan boord. Voor de pc is al jaren software te downloaden waarmee je je pijlsnelle Pentium 4 omtovert tot een stokoude ZX Spectrum of Tandy TRS-80 zodat alle klassieke spelletjes er weer op draaien. En voor wie geen zin heeft om nieuwe hardware te kopen: de legendarische Japanse spelletjesmaker Namco heeft voor zowat alle moderne spelconsoles zijn oude games opnieuw uitgebracht.

Dat dit soort producten net nu op de markt komt, is geen toeval. Volgens onderzoek van de Amerikaanse Entertainment Software Association schuift de leeftijd van spelletjesfanaten immers steeds verder op. Gamers hebben een leeftijd bereikt waarop nostalgie stilaan belangrijk wordt. De gemiddelde videogamer is tegenwoordig ongeveer dertig jaar oud en speelt al bijna tien jaar. In drie op de vier Amerikaanse huisgezinnen worden er videospelletjes gespeeld, en heel vaak is het papa (of zelfs mama) die achter de console zit. Tieners tussen zes en zeventien maken maar 21 procent van de markt uit. Zelfs vrouwen boven de achttien (28 procent) nemen nog een groter deel van de koek voor hun rekening.