BRUSSEL - ,,Absoluut Zweeds'', het bekende restaurant aan de Antwerpse Wijngaardstraat, heeft gisteren het faillissement aangevraagd. Het vonnis zal waarschijnlijk donderdag worden uitgesproken.

,,Absoluut Zweeds'' was het restaurant van Christer Elfving, een Zweed die al zeventien jaar in Antwerpen woont. Elfving is niet alleen een topkok, maar ook een bekende mediapersoonlijkheid. Op de lifestylezender Vitaya presenteert hij het programma Zomergrillen . Voor TV1 was hij betrokken bij Aan Tafel . Ook op radio Donna is Elfving te horen.

Elfving heeft zijn naam voorts verbonden aan een reeks bereide gerechten van Delhaize. Tenslotte is hij de auteur van een drietal boeken waarvoor hij verscheidene prijzen ontving.

Hij verwierf bekendheid met zijn culinaire stijl, die wars van traditie is en waarin hij invloeden uit de hele wereld verwerkte. Het restaurant bleef gisteren gesloten. Elfving was telefonisch onbereikbaar.

Naast ,,Absoluut Zweeds'' heeft Elfving nog een tweede restaurant, ,,Absoluut Basic''. Dat is gevestigd op de vorige locatie van ,,Absoluut Zweeds'', aan de Marnixplaats. Het is onbekend of dat restaurant ook bij de faillissementsaanvraag betrokken is. In oktober vorig jaar werd ,,Absoluut Zweeds'' al eens gedagvaard door de RSZ. Het bedrijf kwam voorts de wettelijke verplichting een jaarrekening neer te leggen, niet na.

Christer Elfving is niet de eerste topkok die het bijltje erbij neerlegt. Recent kwam de Leuvense kok Frank Fol, eveneens een bekend mediafiguur, nog in het nieuws met de verkoop van zijn restaurant ,,Sire Pynnock''. Fol zei toen dat het lastig is om een toprestaurant rendabel te maken. Drie jaar geleden werd het Limburgse restaurant Scholteshof van Roger Souvereyns failliet verklaard.

(rmg)