-  De Post Vilvoorde staakt nog steeds
-  Staking Franse verkeersleiders verlamt Orly
-  Grootste staking in 13 jaar in Britse overheidssector.
-  Turkse centrale bank komt tussen op wisselmarkt
-  OPEC-olieprijs stagneert op hoog peil

De Post Vilvoorde staakt nog steeds

De staking van de postbodes in Vilvoorde, die vorige week dinsdag begon uit protest tegen de invoering van het systeem Georoute, blijft voorlopig voortduren. Gisterochtend was er een nieuw overleg tussen de zonedirectie en vakbonden, maar zonder veel resultaat.

De postbodes vrezen dat het distributiesysteem Georoute de werkdruk te sterk zal verzwaren.

(belga)

Staking Franse verkeersleiders verlamt Orly

Op de luchthaven van Parijs-Orly werden gisteren bijna twee derde van de vluchten geschrapt wegens een staking van de luchtverkeersleiders. Zij protesteren tegen een reorganisatie waardoor een deel van hen naar de luchthaven Charles de Gaulle zou moeten verhuizen.

De Franse civiele luchtvaartautoriteit voerde een ,,minimum dienstverlening'' in, waardoor slechts 40 procent van de geplande vluchten kon vertrekken of landen. De staking zou nog duren tot vrijdagavond.

Op Charles de Gaulle verliep het luchtverkeer normaal, en daar worden deze week ook geen problemen verwacht. Orly wordt vooral gebruikt voor binnenlandse vluchten.

(bloomberg)

Grootste staking in 13 jaar in Britse overheidssector.

Enkele tienduizenden medewerkers van het Britse ministerie van Arbeid hebben maandag voor 48 uur het werk neergelegd uit protest tegen hun loonvoorwaarden. De actie zou gevolgd kunnen worden door 85.000 leden van de belangrijkste vakbond, de PCSU. Het gaat dan ook om de grootste staking in de Britse overheidssector in 13 jaar. De Britse minister van Arbeid en Pensioenen noemde de actie ,,onverdedigbaar''.

Volgens Mark Serwotka, algemeen secretaris van PCSU, lijken de lage lonen eigen aan de publieke sector. Hij noemde de onderhandelingen met de minister van Arbeid een ,,grap''. De vakbond maakte bekend dat het jaarlijkse salaris van een beginnende medewerker bij het ministerie van Arbeid 9.900 pond (14.300 euro) bedraagt, wat neerkomt op 825 pond per maand (1.200 euro).

Volgens een wetsontwerp, dat momenteel besproken wordt op het ministerie, moet een ambtenaar voortaan twintig jaar gewerkt hebben om de maximale vergoeding te krijgen die overeenstemt met zijn graad.

Donderdag werd bovendien een loonsverhoging van 2 procent toegekend aan de topambtenaren, parlementsleden en ministers. Hierdoor steeg het jaarloon van premier Tony Blair van 175.414 naar 178.922 pond (van 254.000 naar 259.000 euro).

De staking begon gisterochtend nadat er een vertrouwelijk overheidsrapport was verschenen in de Financial Times. Het rapport beschreef een hervorming van het openbaar ambt, waarbij de komende drie jaar 80.000 banen zouden verdwijnen.

Volgens het rapport zouden deze ontslagen gebeuren in het kader van een streng besparingsprogramma van 15 miljard pond (21,75 miljard euro) in de openbare sector.

(afp)

Turkse centrale bank komt tussen op wisselmarkt

De Turkse centrale bank heeft gisteren dollars aangekocht op de wisselmarkt. Hiermee wil ze een einde maken aan de volatiliteit van de Turkse lira die ontstaan is door de Cypriotische kwestie. De Turkse centrale bank benadrukt wel dat ze zich niet ongerust maakt over de huidige koers van de Turkse lira ten aanzien van de dollar.

Volgens een analist heeft de centrale bank in Ankara ongeveer 500 miljoen dollar aangekocht.

(afp)

OPEC-olieprijs stagneert op hoog peil

De olieprijs is de voorbije week gestagneerd op 28,67 dollar per vat, zo meldde het secretariaat van het oliekartel Opec gisteren. . Dat is 9 eurocent minder dan in de eerste week van februari.

Het besluit van de OPEC-landen tot exportverlaging had geen invloed op de markt, maar kwam onverwacht aangezien de prijs dit jaar nog niet onder de door het kartel vastgestelde bovengrens van 28 dollar is gezakt.

(dpa)