AMSTERDAM (reuters, eigen berichtgeving) De aandelen van grote Nederlandse bouwgroepen, zoals Ballast Nedam, Koninklijke BAM Groep en Heijmans, kregen gisteren klappen op de Amsterdamse beurs. Het gerecht heeft een nieuw onderzoek aangekondigd naar mogelijke fraude.

Het Nederlandse parlement heeft eerder al diepgaand onderzoek gedaan naar de gewoonte in de bouwsector om via prijsafspraken de concurrentie uit te schakelen. De zogenaamde bouwfraudecommissie kwam vorig jaar tot de conclusie dat grote bouwgroepen onder één hoedje speelden en een schaduwboekhouding bijhielden. Het gevolg was dat grote openbare aanbestedingen, zoals voor de aanleg van tunnels en bruggen, veel duurder waren dan nodig. Naar aanleiding van de conclusies van de parlementaire onderzoekscommissie werden 22 bouwbedrijven voor 100 miljoen euro beboet.

Zaterdag onthulde De Telegraaf dat de fraude dieper zit dan tot nu toe werd aangenomen. De krant had de illegale schaduwboekhouding van het bouwbedrijf Boele & Van Eesteren kunnen inzien. Ook bij de bouw van scholen en ziekenhuizen zou de prijs op illegale wijze zijn opgedreven. Bij die afspraken zouden negentig bouwbedrijven betrokken zijn.

,,We zijn met een onderzoek begonnen'', bevestigde woordvoerder Wim de Bruin van het openbaar ministerie gisteren. ,,We hebben vorige week van een getuige een vijf centimeter dik pakket met papieren gekregen, dat een aanwijzing kan zijn voor meer fraude in de bouwsector''. Hij voegde eraan toe dat het onderzoek zich opnieuw zal richten op mogelijke prijsafspraken. Op welke bedrijven het onderzoek zich precies zal toespitsen, wilde hij niet zeggen. ,,Maar als u zegt: alle grote bouwbedrijven, dan zit u er niet ver naast''.

Beursanalisten beschouwen het nieuwe onderzoek als slecht nieuws dat de bedrijven in kwestie minder aantrekkelijk maakt voor beleggers. ,,In tegenstelling tot wat beleggers dachten, zijn de onderzoeken niet achter de rug en riskeren de bedrijven nieuwe boetes'', aldus analist Pieter Knauff van Kempen & Co. Ballast Nedam en Heijmans lieten weten dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) op de hoogte gebracht is van mogelijke wetsinbreuken door dochterbedrijven. Beide bedrijven zijn begonnen met een intern onderzoek.