AzG weigert losgeld Arjan Erkel terug te betalen
Foto: rr
GENEVE - Artsen zonder Grenzen (AzG) weigert aan de Nederlandse regering het bedrag terug te betalen dat als losgeld betaald werd aan de ontvoerders van Arjan Erkel. Arjan Erkel werd in april dit jaar vrijgelaten nadat hij twintig maanden gevangen zat in de Kaukasus. De regering had eind mei al om de terugbetaling gevraagd en overweegt nu gerechtelijke stappen tegen de humanitaire organisatie.

,,Artsen zonder Grenzen heeft aan de Nederlandse regering nooit een mandaat gegeven om te onderhandelen in haar naam. Daarom vindt de organisatie dat er hier sprake is van een akkoord waarbij zij geen verantwoordelijkheid draagt, omdat zij niet heeft onderhandeld over de voorwaarden tot vrijlating'', aldus AzG in een persmededeling.

Erkel leidde een missie voor de Zwitserse afdeling van de organisatie in de Russische republiek Dagestan. In augustus 2002 werd hij er gevangengenomen.

Zowel de regering als AzG willen het bedrag in kwestie niet bekend maken, maar volgens de Franse krant Le Monde zou het om ongeveer één miljoen euro gaan.

Nog volgens de mededeling zou de humanitaire organisatie pas op het laatste moment geïnformeerd zijn over de onderhandelingsmaatregelen die de Nederlandse regering had getroffen om Erkel vrij te krijgen. AzG ging ermee akkoord dat de regering haar initiatief verderzette, maar is naar eigen zeggen op geen enkele manier betrokken bij de financiële regeling van het plan.

,,Na de weigering van AzG om het geld terug te betalen, zien wij geen andere optie dan gerechtelijke stappen te ondernemen'', zegt Stella Ronner, woordvoerster van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig