SEOEL - Aan de grens tussen Noord- en Zuid-Korea waren vannacht de allerlaatste propagandaslogans te horen. Sinds 1953 bestookten tegenover elkaar geplaatste luidsprekers en elektronische panelen elkaar met concurrerende ideologische leuzes en boodschappen.

Kort na middernacht werd de luidsprekers definitief het zwijgen opgelegd. De laatste boodschap aan Zuid-Koreaanse kant luidde: ,,We kondigen het historische feit aan dat de boodschappen die onze stem van vrijheid vertolkten, worden onderbroken''.

Aan de grens stonden dozijnen luidsprekers. Die werden aan de zuidkant aangevuld met een honderdtal elektronische panelen, aan de noordkant gaven een tweehonderdtal gigantische affiches het gedachtegoed van het communistische regime weer. Al dat propagandamateriaal wordt nu dus ontmanteld.

Het grensgebied tussen de twee Korea's is de zwaarst bewaakste grens ter wereld.

Noord- en Zuid-Korea zijn officieel nog steeds in oorlog, maar sinds 2000 is een toenaderingsproces op gang gekomen. Vandaag wordt de vierde verjaardag van de eerste top tussen noorden en zuiden gevierd. De Zuid-Koreaanse president Roh Moo-Hyun maakte van de gelegenheid gebruik om Noord-Korea economische hulp te beloven. Voorwaarde is wel dat Pyongyang afziet van zijn nucleaire plannen. Dat lijkt niet zo vanzelfsprekend. Volgende week lopen in Peking multilaterale gesprekken over het nucleaire programma van Noord-Korea. Pyongyang liet al weten dat van de onderhandelingen niets in huis kan komen indien de VS blijven hameren op de eis dat Noord-Korea een ,,volledige, controleerbare en onomkeerbare'' ontmanteling van zijn nucleaire arsenaal moet aanvaarden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig