Een woordvoerster van Schiphol wou geen bedrag noemen, maar bevestigde wel dat de Nederlandse luchthaven een voorlopig bod heeft gedaan op zeventig procent van de aandelen. ,,In september bepalen we of er een definitief bod volgt'', zei ze. Schiphol zou nog op zoek zijn naar een Belgische partner die het bij de deal wil betrekken.
Die zeventig procent is daadwerkelijk te koop. Vandaag is bijna 64 procent van de aandelen van BIAC, de exploitant van Zaventem, in handen van de Belgische staat. Die wil 30 procent van de aandelen behouden. De rest is eigendom van tien kleine aandeelhouders die hun stukken willen verkopen. Samen met het resterende aandelenpercentage van de overheid maakt dit zeventig procent.
De Nederlandse luchthaven Schiphol voelt zich volgens De Volkskrant gedwongen mee te bieden om te voorkomen dat er zo dichtbij Amsterdam mogelijk een agressieve concurrent opduikt. Ook de exploitanten van de luchthavens Charles de Gaulle (Parijs), Kopenhagen en Wenen zijn geïnteresseerd. Ook een paar Britse en Australische financiële groepen toonden al belangstelling voor Zaventem.
Schiphol, dat met een langzaam dalend marktaandeel in Europa af te rekenen heeft, denkt dat Zaventem kan bijdragen aan de eigen groei. De Amsterdamse luchthaven kijkt al jaren naar mogelijkheden ook buiten de Nederlandse landsgrenzen luchthavens te exploiteren. ,,Wij willen graag datgene waar we goed in zijn, elders toepassen'', aldus de woordvoerster.
Momenteel heeft het luchthavenbedrijf belangen in New York (terminal vier van de luchthaven John F. Kennedy) en in Brisbane (Australië).