VS leveren Saddam niet uit voor 30 juni
Foto: epa
BAGDAD - Een Amerikaanse woordvoerder heeft dinsdag ontkend dat de voormalige Iraakse dictator Saddam Hoessein zal worden uitgeleverd aan de Iraakse overgangsregering voor de zogenaamde machtsoverdracht van 30 juni. Hij reageert daarmee op de Iraakse premier Iyad Allawi, die maandag op de Arabische televisie had gezegd dat alle politieke gevangenen in de volgende twee weken zouden worden overgedragen aan het Iraakse rechtssysteem.

Dan Senor, woordvoerder van de Amerikaanse regering, zei dat Hoessein niet zal worden uitgeleverd voor 30 juni en dat hij zolang de vijandigheden in Irak blijven duren, gevangene zal blijven.

,,We kunnen Hoessein tegen dan niet uitleveren, omdat er nog geen soevereine regering zal zijn'', aldus Senor.

De reactie volgt op uitlatingen van de Iraakse premier Iyad Allawi, die maandag op de televisiezender Al-Jazeera had bevestigd dat Saddam Hoessein en andere voormalige Iraakse verantwoordelijken uitgeleverd zouden worden en zo snel mogelijk voor de rechter zouden verschijnen.

Gisteren nog verklaarde de woordvoerster van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) in Bagdad dat Saddam Hoessein voor de machtsoverdracht van 30 juni moet worden vrijgelaten of aangeklaagd. Die datum markeert het officiële einde van de bezetting van Irak. Als dat niet gebeurt, overtreedt de coalitie het internationale humanitair recht zoals het in de Conventies van Genève staat beschreven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig