GENT - Het gerecht van Dendermonde heeft vandaag een van de bedrijfsleiders aangehouden van het vleeswarenbedrijf uit Stekene dat ervan verdacht wordt gesjoemeld te hebben met ingrediënten. Een andere wordt nog ondervraagd. Gisteren heeft het Federaal Voedselagentschap (FAVV) het bedrijf, dat opereert onder de benamingen CSFF en Delireine, stilgelegd.

De erkenning van het bedrijf werd opgeschort omdat zware overtredingen waren vastgesteld. Het FAVV vermoedt onder meer dat dierlijk afval of vlees dat niet (meer) geschikt is voor menselijke consumptie, verwerkt werd in producten voor menselijk gebruik. Ook waren er problemen met de vergunningen.

Nadat al 150 ton voornamelijk diepgevroren producten op het bedrijf in beslag zijn genomen, probeert het FAVV nu producten te traceren en terug te roepen die gemaakt zijn op basis van mechanisch ontbeend vlees. Het gaat bijvoorbeeld over vleesproducten voor slagerijen en frituurzaken, zoals worsten en bouletten.

Of zij een gevaar voor de volksgezondheid inhouden, kon Pascal Houbaert van het Voedselagentschap vandaag nog niet vertellen, evenmin om hoeveel ton het zou gaan.

Het bedrijf produceert vooral merkloze producten die niet rechtstreeks aan de consument geleverd worden.

O'Cool heeft al vlees uit de rekken gehaald dat afkomstig was van de Stekense firma, maar voorlopig hoeven andere supermarkten zoals Carrefour, Delhaize of Colruyt niets te doen, zegt Houbaert. ,,Het valt niet uit te sluiten dat ook daar producten zijn terechtgekomen, maar daar hebben we momenteel geen zicht op.''

Woordvoerster Cathérine Alexandre van Delhaize België zegt dat Delhaize nooit producten heeft gekocht bij de Stekense leveranciers en dus niets uit de rekken hoeft te halen. Volgens woordvoerder Geneviève Bruynseels van Carrefour en directeur-generaal Luc Rogge van Colruyt wordt ook daar niets uit de rekken gehaald. ,,Wij hebben vroeger wel producten van de firma gehad", zegt Rogge, "maar vandaag hebben we niets van hen en moeten we dus ook niets weghalen.''

Behalve de aanhouding van één van de bestuurders - op beschuldiging van valsheid in geschrifte en van inbreuken op de voedselveiligheid - heeft het gerecht in Dendermonde ook een voorlopige bewindvoerder aangesteld. Een tweede bestuurder wordt vandaag nog ondervraagd door de onderzoeksrechter.