GENÈVE - De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties (UNHRC) heeft vandaag de Verenigde Staten geprezen voor het afzetten van Saddam Hoessein en het beëindigen van jarenlange schendingen van de mensenrechten in Irak.

Tegelijkertijd plaatste de UNHRC kanttekeningen bij de manier waarop de Iraakse bevolking wordt behandeld door de Amerikaanse legermacht in het land en veroordeelde de organisatie de mishandeling en vernedering van gedetineerden in de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad.

,,Op het gebied van de mensenrechten is in het algemeen gesteld grote winst geboekt in Irak. Toch vinden er ook nu nog schendingen van de mensenrechten plaats waarvoor de internationale gemeenschap haar ogen niet mag sluiten", aldus een vrijdag openbaar gemaakt rapport.

De waarnemend VN-commissaris voor de Mensenrechten, Bertrand Ramcharan, liet eind april een onderzoek instellen naar de mensenrechtensituatie in Irak. Aanleiding waren de inmiddels bevestigde berichten over de mishandeling van Iraakse gevangenen in Abu Ghraib.

De UNHRC baseert zich in rapport op informatie van het Iraakse ministerie voor de Mensenrechten, buitenlandse hulporganisaties, Iraakse VN-medewerkers en nieuwsberichten. Buitenlandse VN-deskundigen hebben zich niet met het onderzoek beziggehouden, aangezien de VN de situatie in het land te gevaarlijk achten voor buitenlandse medewerkers.