BAGDAD - De nieuwe premier van Irak, Iyad Allawi, heeft zich vandaag voor het eerst sinds zijn benoeming tot de bevolking gericht. In een toespraak voor de televisie zei hij dat de aanwezigheid van de buitenlandse troepenmacht een garantie is voor de veiligheid van Irak als het land straks zijn soevereiniteit heeft teruggekregen.

Allawi zei dat de nieuwe president, Ghazi al-Yawer, binnenkort een vergadering van de G8, de groep van acht grootste industrielanden, zal bijwonen ,,waar uw regering zal bijdragen aan de nederlaag van het economisch terrorisme waarmee misdadigers ons geliefd Irak proberen te treffen".

De premier riep op tot een eind aan de aanvallen van opstandelingen op de Amerikaanse strijdkrachten en andere buitenlandse troepen. Hij zei dat de aanvallen, die bedoeld zijn om de bezetters weg te jagen, Irak alleen maar rampspoed kunnen brengen, zeker nu de opbouw van eigen politie en leger nog niet voltooid is. ,,En ik wil er hier ook bij stilstaan dat de bezettingsmacht ook het bloed van zijn zonen heeft geofferd tengevolge van de terreuraanslagen", zei hij.

Allawi bedankte de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en andere deelnemende landen voor hun rol bij het verwijderen van het regime van Saddam Hoessein, maar zei dat de Irakezen nooit met een bezetting kunnen instemmen. Hij zei dat het land klaar is om op 30 juni weer ,,geheel soeverein" te worden en dat de interim-regering actief deelneemt aan de discussie in de VN-Veiligheidsraad over een nieuwe resolutie die dat mogelijk moet maken.

Zorg voor de veiligheid is veruit de belangrijkste opdracht van de regering, zei Allawi. Alleen als Irak weer veilig wordt en de Irakezen hun ,,waardigheid, eer en geld" terugkrijgen, zal het mogelijk zijn politieke vorderingen te maken, volledige soevereiniteit terug te krijgen en het electorale proces af te ronden.

Allawi zei ook dat de nieuwe regering zal ijveren voor nationale eenheid na de verdeeldheid die is ontstaan door de val van Saddam en de Amerikaanse bezetting. Voormalige leden van Saddam Husseins Baath-partij zullen in Irak een waardig bestaan kunnen leiden zolang zij geen misdaden hebben begaan.

De regering zal spoedig visumregels opstellen om beter te kunnen bepalen wie het land binnenkomt, zei Allawi. De Irakezen vinden dat de Amerikanen daar niet genoeg op letten en dat daardoor allerlei terroristen en criminelen naar Irak komen.

Allawi, een sjiiet, sprak zijn erkentelijkheid uit voor de steun die de hoogste geestelijk leider van de Iraakse sjiieten, grootayatollah Ai al-Husseini al-Sistani, heeft uitgesproken voor de nieuwe interim-regering.