BRUSSEL - Volgens VLD-voorzitter Karel De Gucht maken de andere meerderheidspartijen met de stemming van het migrantenstemrecht een maatschappelijk totaal verkeerde keuze. "Veel Vlamingen zijn op hun ziel getrapt", stelde hij. Zijn démarche om toch nog te proberen de wet te verstrengen, zal binnen de VLD geen gevolgen hebben, meent De Gucht nog.

De Gucht maakt zich naar eigen zeggen weinig begoochelingen dat het ontwerp ook volgende week in de plenaire vergadering wordt goedgekeurd. De VLD zal ook in het halfrond geen vertragingsmanoeuvres uitvoeren. "Wij hebben dat overigens ook in commissie niet gedaan. Er zijn uiteindelijk maar drie vergaderingen geweest", benadrukte hij.

De discussie heeft de verhoudingen binnen de meerderheid onder druk gezet. Het zal even tijd vragen om alles te verwerken, dixit De Gucht, die het niet goed vindt dat het debat zo vlak voor de verkiezingen wordt gevoerd.

Dat zijn houding gevolgen zou hebben binnen de partij, voor de verhouding met premier Verhofstadt of voor zijn eigen positie gelooft De Gucht naar eigen zeggen niet. "Het heeft geen sporen nagelaten, toch niet bij mij. Het is vooral een opgeklopte zaak", was zijn reactie. "Ik heb enkel vertaald wat in de VLD leeft. Als het migrantenstemrecht niet kan worden tegengehouden, moet de werking ervan zoveel mogelijk worden beperkt".

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in