Fortis-dochter MeesPierson ligt in Nederland onder vuur omdat het zijn eigen producten te agressief zou verkopen.

De Nederlandse toezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten (AFM), heeft bij Fortis informatie opgevraagd omdat zijn dochter MeesPierson te agressief eigen producten zou verkopen. Dat meldde Het Financieele Dagblad gisteren.

Woordvoerder Wilfried Remans van Fortis bevestigde dat de AFM bijkomende informatie heeft opgevraagd in verband met een onderzoek dat al in februari is geopend. Meer details wilde hij echter niet kwijt, behalve dat Fortis ,,in discussie'' is met de Nederlandse toezichthouder.

De AFM startte het onderzoek in februari naar aanleiding van het ontslag van Anne Gram, destijds directeur beleggingen bij MeesPierson. Gram beweerde dat ze ontslagen was omdat ze intern had aangeklaagd dat MeesPierson veel te agressief te werk ging bij het aanprijzen van eigen producten aan zijn klanten, hoewel hen ,,onafhankelijk vermogensbeheer'' wordt beloofd. Fortis/MeesPierson ontkende die aantijgingen, en beweerde dat mevrouw Gram gewoon ontslagen was omdat ze niet voldeed.

De zaak werd breed uitgesmeerd in de Nederlandse media, onder meer met de publicatie van intern e-mailverkeer tussen Gram en haar Spaanse baas, Felix Gonzales.

Fortis beweerde dat intern onderzoek had aangetoond dat er geen regels overtreden waren bij MeesPierson. Desondanks verloor de bank voor de rechtbank de ontslagzaak tegen Anne Gram, die nog tot mei in dienst bleef.

Fortis zou nu vooral moeite hebben met de grote hoeveelheid gegevens die de AFM opgevraagd heeft voor haar onderzoek naar de manier waarop beleggingsproducten verkocht worden.

Ook ING kreeg eerder al te maken met een gelijkaardig onderzoek van de AFM. Dat had betrekking op de verkoop van sommige hypotheekproducten, die meer risico inhielden dan de klanten soms beseften.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig