Belgacom betaalt de volle pot voor Telindus. Het gevolg van de gevatte reactie van Telindus op de aanval van Belgacom.

Telindus, de Vlaamse kmo uit Haasrode, heeft grote broer Belgacom op een intelligente manier uitgerookt. De strijd om Telindus heeft het potentieel om een heuse case study te worden.

Belgacom bood op 29 september onverwacht op Telindus, na een koffie-onderhoud waarvan nog altijd niemand precies kan vertellen wat er zich exact heeft afgespeeld. Feit is dat Telindus allesbehalve gecharmeerd was met het bod. Telindus haalde er Crédit Suisse First Boston, Degroof en Allen & Overy (advocaten) bij en ging in de tegenaanval. Dat gebeurde volgens een heus draaiboekje.

Het bod van Belgacom werd verworpen. Vragen van Belgacom om een gesprek werden geweigerd. Deuren en ramen werden dichtgetimmerd voor de ongevraagde bieder. Telindus kon niet beletten dat de hefboomfondsen zich op het bedrijf gooien en grote pakketten op de beurs opkopen.

Telindus bestudeerde mogelijkheden om uit de klauwen van Belgacom te blijven. Een poging om steun te zoeken bij de drie F's (friends, fools and family) had geen succes. Telindus stelde een plan op om aandeelhouderswaarde te creëren en probeerde op die manier de markt te overtuigen dat wie het zittend management steunde, daar geen spijt van zou krijgen.

Telindus en zijn adviseurs trokken naar Londen om er alle grote aandeelhouders te bezoeken - dat zijn vooral de hefboomfondsen - en deed er zijn verhaal. De fondsen gaven te verstaan dat ze een strategie van winstmaximalisatie hebben en dat, als er tegenbieders opdaagden, Telindus die biedingen alle kansen moest geven. De deur voor Belgacom dicht, okay, maar tegenbieders moesten een kans krijgen.

Die kandidaat-tegenbieders hebben zich ook gemanifesteerd. Telindus heeft die belangstelling maximaal uitgespeeld. Niet alleen om Belgacom verder uit te roken, maar vooral ook om de laatste euro eruit te persen. De ultieme tactiek was om in de laatste rechte lijn het tegenbod in de markt te hebben nog voordat Belgacom zijn biedprijs zou aanpassen.

Nu Belgacom de volle prijs betaalt, is de weg geëffend om tot een gesprek te komen tussen de netwerkintegrator en Belgacom, en om wat vertrokken was als een onbehouwen en weinig vriendelijk bod, om te kneden tot een vriendelijk project. Telindus wordt tenslotte wellicht nog altijd liever overgenomen door Belgacom dan door een Frans bedrijf.

Belgacom heeft de biedstrijd achteraf bekeken heel slecht aangepakt. Het bod ging dramatisch slecht van start en het duurde lang vooraleer de telecomoperator zich herpakte. Belgacom heeft te veel tijd gestoken in het uitleggen dat 13,5 euro per aandeel de juiste prijs was en het talmde te lang voor het zijn biedprijs aanpaste aan de realiteit van de beurskoers.

Had Belgacom zijn bod eerder gestart dan 5 december, en al eerder 15 euro geboden, dan had Telindus wellicht niet de tijd gehad om France Telecom in stelling te brengen. Ook British Telecom kwam heel dicht bij een bod.

Het slecht gelopen pokerpartijtje van Belgacom betekent dat Belgacom nu 110 miljoen euro meer biedt voor Telindus dan bij het begin van het verhaal. De helft van die factuur is voor de Belgische belastingbetaler, want die bezit nog altijd de helft van het staatsbedrijf.

(pdd)