Toekomst doet pijn  bij Agfa-Gevaert
In Mortsel, waar de hoofdzetel van Agfa-Gevaert gevestigd is, verdwijnen bijna negenhonderd band. Foto: © WDK
Het schrappen van 1.990 jobs, waarvan 945 in ons land, moet de economische toekomst van Agfa-Gevaert helpen verzekeren. De beleggers zijn tevreden met de besparingen, maar bij de werknemers van Agfa in Mortsel is de pijn groot.

,,Dit bedrijf is op de goede weg. De gekozen strategie is de juiste. Dat bewijzen onze sterke kwartaalresultaten. Nu moeten we doorzetten. De kosten moeten verder omlaag.''

Aldus Marc Olivié, de gedelegeerd bestuurder van Agfa-Gevaert, gistermorgen bij de voorstelling van het reorganisatieplan waarbij het Antwerpse bedrijf jaarlijks voor 250 miljoen euro aan kosten wil wegwerken.

,,Dit komt hard aan. De mensen reageren vol ongeloof. De sanering is wel geen verrassing, maar de omvang van het banenverlies doet pijn. Ze geloven niet dat er hier in Mortsel met 900 man minder nog op een kwaliteitsvolle en mensvriendelijke manier kan worden geproduceerd.''

Aldus Koen Zeuwts, afgevaardigde van de christelijke bediendenbond LBC, gistermiddag over de sfeer bij de Agfa-werknemers.

De twee verklaringen illustreren hoe verschillend bedrijfsleiding en personeel aankijken tegen de saneringsoperatie. En, vooral, hoe de economische langetermijntoekomst van Agfa-Gevaert op korte termijn eerst sociale schade aanricht.

Het onbegrip bij de werknemers is groot. ,,Aan de ene kant moeten de werknemers in Mortsel overuren doen om alles geproduceerd te krijgen en aan de andere kant vindt de directie dat er honderden mensen te veel zijn.''

Toch riepen de vakbonden gisteren op tot kalmte. Het kwam dan ook niet tot protestacties. Volgende week dinsdag gaat het overleg over de sanering van start. De vakbonden hopen alle details van de afdankingen op tafel te zien. ,,Nu weten we hoeveel mensen er weg moeten, maar nog niet wie en waar.''

In de voorbije jaren werden al meerdere saneringsoperaties doorgevoerd bij Agfa. Het bedrijf maakt een grondige en moeilijke transformatie door, van producent van klassieke fotofilmproducten naar digitale beeldvormingsproducten en diensten, zoals apparatuur voor ziekenhuizen.

Op de beurs werd het beleid van de Agfa-directie gisteren op applaus onthaald. Het saneringsplan plus de beter dan verwachte winstcijfers uit het tweede kwartaal deden de koers van het aandeel met meer dan 9 procent stijgen.

Wereldwijd staan bij Agfa 1.990 banen op de tocht, op een totaal personeelsbestand van 14.500. In ons land verdwijnen 945 banen, waarvan 893 op het hoofdkantoor en de productievestiging in Mortsel. De andere banen vallen weg op de verkoopskantoren in Mechelen en Kontich. In Mortsel gaan 223 werknemers alvast met brugpensioen, op basis van oude cao-afspraken.

De federale en Vlaamse ministers van Werk, Peter Vanvelthoven en Frank Vandenbroucke, hebben hulp aangeboden om nieuwe jobs te zoeken voor de getroffen werknemers. Door het Generatiepact moet Agfa een (her)tewerkstellingscel oprichten om ontslagen werknemers op weg te zetten naar een nieuwe baan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in