,,Zwarte dag voor werknemers''
Foto: © BELGA
Ingrid Pira (Groen!), burgemeester Mortsel. Ingrid Pira reageert geschokt op de ontslagen bij Agfa-Gevaert: ,,Tegenover zo'n wereldbedrijf sta je machteloos.''

,,Het is wrang dat Agfa-Gevaert de ontslagen aankondigt en op dezelfde dag meldt dat het veel winst heeft gemaakt'', zegt Pira. ,,Zoiets komt niet goed over bij de bevolking, maar het is eigen aan de economie: bij ontslagen stijgt het aandeel. Los daarvan hopen we dat het bedrijf nu goed zal draaien.''Wat is uw reactie op de geplande herstructurering?

Het is een zwarte dag voor de werknemers, maar ook voor zij die mogen blijven. Bij hen groeit de onzekerheid over de toekomst. Het is bovendien nog niet duidelijk wie er ontslagen wordt en wie er mag blijven.

Agfa-Gevaert is het grootste bedrijf van Mortsel. Zijn de ontslagen rampzalig voor de stad?

Agfa-Gevaert is niet meer de grotere werkgever van Mortsel. Er zijn maar 150 werknemers van het bedrijf die nu in Mortsel wonen, maar dat maakt het drama niet minder erg. Agfa-Gevaert heeft wel een goede traditie in sociaal overleg. Ik hoop dat ze dat nu ook laten zien, dat er weinig naakte ontslagen moeten vallen en dat het bedrijf een goede begeleiding geeft.

Wat kan je als stadsbestuur doen?

Ik denk dat je tegen zo'n wereldbedrijf machteloos staat. Ik doe wel een oproep aan de Vlaamse regering. De herstructurering is immers heel ingrijpend: een kwart van de werknemers wordt ontslagen. De Vlaamse regering kan een signaal geven, zoals ze dat ook deed bij de herstructurering van Ford Genk of bij de sluiting van Renault Vilvoorde.

(Minister Moerman maakte gisteren bekend dat Agfa sinds 1995 voor 23,4 miljoen euro aan Vlaamse innovatiesteun heeft gekregen, nvdr.)

(tla)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in