,,Verder kijken dan tweede kwartaal''
Dirk Saelens, KBC-analist. Dirk Saelens behoudt zijn twijfels over Agfa-Gevaert.

Analist Dirk Saelens van KBC (tot voor kort een aandeelhouder van Agfa) gooide eerder deze week een steen in de kikkerpoel door enkele dagen voor de kwartaalresultaten het koersdoel en de rating van Agfa te verlagen. Hij adviseerde zijn klanten het aandeel af te bouwen en voorzag dat de koers naar 16 euro zou dalen. Gisteren steeg het aandeel naar 18,40 euro.Is dat niet in tegenspraak met uw voorspelling?

Nee, want mijn rapport gaat verder dan alleen het tweede kwartaal. Het is waar dat ik voorspeld had dat het tweede kwartaal slecht zou zijn, wat nu niet het geval blijkt.

Maar de grote vraag is nu: in hoeverre zijn die goede resultaten houdbaar op lange termijn?

Enkele elementen doen daarover twijfel rijzen. Zo is de omzet in de grafische sector, die erg conjunctuurgevoelig is, gedaald. De ebit-marge in die divisie bedraagt 4 procent, wat de helft is van wat er een paar jaar geleden werd gerealiseerd.

Dat zijn toch zaken die aandachtig gevolgd moeten worden. Het bedrijf is ook actief in een moeilijke marktsituatie.Het aandeel steeg vandaag met 9,46 procent.

Die koersstijging is een kortetermijnreactie van beleggers. Het is vooral een compensatie voor de sterke daling van de afgelopen dagen en weken.

Dat de beurs zo reageert is niet ongewoon. Wat ik belangrijk vind is of het management kan uitleggen waarom de resultaten zoveel beter zijn dan verwacht.

Is dat een eenmalig effect of gaat het om een structurele verbetering? Stel dat in de grafische sector de omzet blijft zakken, dan gaat dat op den duur onvermijdelijk ook op de winst wegen. Er blijft veel onzekerheid.

De betere resultaten zijn ook het gevolg van de omschakeling van analoog naar digitaal. Dat is toch een structureel gegeven?

In het tweede kwartaal heeft de groei van de digitale activiteiten inderdaad de afname van de analoge activiteiten kunnen compenseren.

Maar je stuit daar onvermijdelijk op een grens, omdat er nog een grote massa analoge activiteiten is.

Hoe kijkt u aan tegen de aangekondigde besparingsoperatie en het verlies van banen?

Daarover moeten nog veel details bekendgemaakt worden.

De kosten bedragen 250 miljoen euro en zullen waarschijnlijk in de loop van dit jaar tot een zwaar verlies leiden.

Ook de operationele impact is nog niet zo duidelijk. Het is een feit dat er steeds minder vraag is naar analoge producten, en dat juist daar veel mensen werken.

Kun je die omscholen naar de digitale activiteiten of kun je die jobs schrappen? Het antwoord daarop zal afhangen van het machtsspel tussen de vakbonden en het management.

(rmg)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in