Kwartaalresultaten stuwen koers op
Agfa-Gevaert deed het in het tweede kwartaal uitzonderlijk goed.

Het is een wat cynische vaststelling in het licht van de gisteren aangekondigde herstructurering: Agfa heeft de afgelopen drie maanden goed gepresteerd. Zowel omzet als winst gingen erop vooruit, terwijl analisten een forse winstdaling hadden verwacht. De omzet bedroeg over het tweede kwartaal 859 miljoen euro, de geconsolideerde winst 28 miljoen euro. Analisten hadden gerekend op 16 miljoen euro. De operationele winst (ebit) kwam uit op 77 miljoen euro, terwijl analisten 51 miljoen euro voorspeld hadden.

Het bedrijf kon, ondanks de hogere grondstofkosten, de bruto winstmarge verhogen tot 40 procent. Agfa kon de grondstofprijzen doorrekenen in de prijzen, en verbeterde bovendien zijn efficiëntie.

De grafische divisie zag zijn omzet dalen, maar dat had gedeeltelijk te maken met de overdracht van sommige activiteiten naar de divisie specialty products. Als dat buiten beschouwing wordt gelaten, steeg de omzet in de grafische afdeling met 0,9 procent. Agfa kon belangrijke orders noteren van onder meer El País en Hürriyet .

Bij de afdeling healthcare ging de omzet er met 1,7 procent op vooruit. Deze divisie moest het hoofd bieden aan hoge zilverprijzen, maar slaagde daar goed in. Dat kwam vooral doordat de groei van digitale producten groter was dan de achteruitgang van de analoge film- en printactviteiten. Door de toename van de digitale producten neemt ook het aandeel van de dienstverlening toe. De divisie zag zijn operationele winst met 43,4 procent stijgen en leverde daarmee de grootste bijdrage aan de algemene winststijging.

De afdeling specialty products, die nog een bescheiden omvang heeft, kon zijn ebit-marge verbeteren van 7,5 naar 24,5 procent. Agfa noemde de resultaten van deze afdeling ,,uitzonderlijk sterk''. In reactie op de goede resultaten en de aangekondigde kostenbesparingen steeg het aandeel van Agfa met 9,46 procent.

(rmg)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in