De voedingsgroep Hain Celestial verkoopt zijn Belgische filiaal Biomarché aan het Franse Pronatura.

Hain Celestial maakte de verkoop gisteren bekend bij de publicatie van zijn jaarresultaten. De financiële details van de transactie werden niet vrijgegeven.

Biomarché, gevestigd in het Waalse Sombreffe, is een groothandel in verse biologische groenten en fruit. Het bedrijf werd in 1987 opgericht door een groep marktkramers en groeide uit tot een stevige kmo met een omzet van 15 miljoen euro en ruim 50 werknemers. De groei was grotendeels te danken aan de sterke relatie met de supermarktketen Delhaize. Biomarché belevert alle merkwinkels van de Delhaize-groep, meer dan 300 winkels in totaal.

Behalve losse groenten en fruit verdeelt Biomarché ook een gamma gesneden en verpakte groenten, en groentesalades en -purees. De groenten komen voornamelijk van Belgische telers met wie het bedrijf langetermijncontracten sluit. Biomarché beschikt zelf over een magazijn en een atelier van ruim 5.000 vierkante meter.

Hain Celestial zegt het bedrijf te verkopen omdat het zich wil toeleggen op ,,verse bereide voeding en merkproducten met een hogere toegevoegde waarde.'' De Amerikaanse groep Hain Celestial is in ons land ook eigenaar van het bio-voedingsbedrijf Lima Foods.

De nieuwe eigenaar van Biomarché, het Franse Pronatura, is een wereldwijd actieve distributeur van biologische groenten en fruit. Het bedrijf is gevestigd in Cavaillon, in de Provence. Behalve in Europa is het bedrijf ook actief in Afrika en Noord- en Zuid-Amerika.

(wdp)