Slechts een paar uur had Dexia nodig om 1,2 miljard euro nieuw kapitaal aan te trekken.

De kapitaalverhoging werd gisteren gelanceerd en dezelfde dag nog afgesloten.

De bank bracht welgeteld 62.176.166 nieuwe aandelen aan de man. Ze werden gekocht tegen 19,30 euro per stuk. Dat is iets minder dan de beurskoers. Er was een sterke vraag van institutionele investeerders, en alle bestaande aandeelhouders tekenden ook in op de kapitaalverhoging.

De opbrengst lag 200.000 euro hoger dan aanvankelijk begroot. Dexia had de kapitaalverhoging in mei aangekondigd. De financiële groep wilde minstens 1 miljard aan nieuwe middelen ophalen om de aanschaf van de Turkse Deniz Bank te financieren. De overname van 75 procent van de aandelen van Deniz Bank kostte 1,9 miljard euro. Er komt ook nog een uitkoopbod voor de rest van de aandelen. Om de financiering rond te krijgen, wil Dexia ook nog voor 500 miljoen euro aan hybride effecten verkopen.

De plaatsing werd geleid door Crédit Suisse en Dexia Bank zelf. JP Morgan en Goldman Sachs zochten ook mee naar geïnteresseerde investeerders.

Analisten vermoeden dat de timing van de plaatsing verband houdt met de stijging van de koers van het Dexia-aandeel. Eerder deze week overtrof Dexia de verwachtingen met een winststijging van 15 procent in het tweede kwartaal. Toen werd over de timing van de kapitaalverhoging niet gerept.

De koers sloot in Brussel 2,66 procent lager af op 19,37 euro. In Parijs zakte Dexia 2,46 procent tot 19,40 euro. De financiële groep zette daarmee een van de zwakste prestaties in de sector neer. De Dow Jones Stoxx-index voor Europese banken daalde met 1,16 procent. Er werden 8,5 miljoen aandelen verhandeld, zevenmaal het gemiddelde over de afgelopen dertig dagen.

(rmg)

www.dexia.com