ASML, de grootste leverancier van machines om halfgeleiders mee te produceren, krijgt meer bestellingen dan verwacht en ziet zijn omzet dit jaar met 40% groeien.

DE wereld stevent af op een economische groeivertraging, is zowat de algemene verwachting, maar over de mate waarin, bestaat grote onzekerheid.

Daarom wordt de evolutie van de chipindustrie als voorloper van de economische cyclus met nog meer zenuwachtigheid dan anders gevolgd.

ASML, met een marktaandeel van meer dan 50% erg bepalend voor het allervroegste segment van de industrie, stak beleggers een hart onder de riem.

Het Nederlandse bedrijf meldde dat het in het derde kwartaal meer orders zal binnenhalen dan eerder aangekondigd. In plaats van 62 systemen, verwacht ASML er 93 te verkopen.

De verbeterde vooruitzichten zijn volgens ASML vooral te danken aan de gestegen vraag naar geheugenchips voor bijvoorbeeld mp3-spelers en mobiele telefoons. ,,Het geeft aan dat de industrie nieuwe capaciteit nodig heeft'', zei topman Eric Meurice.

De verwachting is dat de omzet van ASML over 2006 ongeveer met 40% zal groeien ten opzichte van 2005. Toen realiseerde ASML een omzet van 2,5 miljard euro.

De opdrachten van ASML zitten al enige maanden in de lift.

In april werd nog gedacht dat de omzet dit jaar met slechts 10% zou groeien en in mei verhoogde het bedrijf nog de verwachtingen voor het aantal orders in het tweede kwartaal. Daarna bleken de resultaten over dat kwartaal ook beter dan verwacht.

De meeste machines die nu besteld worden, zullen pas in de loop van 2007 geleverd worden. Dat geeft aan dat de chipproducenten ook voor volgend jaar nog een stevige vraag verwachten.

Dinsdag nog bevestigde Intel, de grootste chipproducent ter wereld, de geruchten dat het af wil van 10% van zijn personeel. Intel heeft het al langer moeilijk en het aandeel verloor dit jaar al bijna 20%. Maar Intel is erg afhankelijk van de chips voor pc's, terwijl de groei zit in halfgeleiders voor draagbare elektronica. Bovendien blijft een concurrent als AMD hardnekkig aanklampen.

Toch blijven beleggers wantrouwig tegenover de hele sector. Marktonderzoeker Gartner denkt dat de verkopen van chipmachines in 2007 toch zullen dalen.

En het aandeel ASML kon gisteren wel 2,4% winnen, maar blijft met een vooruitgang van zowat 3% sinds begin dit jaar toch achter op de 10% die de Nederlandse AEX al kon bijeensprokkelen. Sommige analisten wijzen er nochtans op dat ASML niet alleen profiteert van de sterke vraag, maar ook marktaandeel wint.