De Europese beurzen gingen zwak van start en zakten almaar dieper weg. Dat de productiecijfers in Europa veel hoger waren dan verwacht, mocht niet baten.

Dat de erg belangrijke indicator (ISM) voor het vertrouwen van de dienstensector in de VS in augustus steeg, kon ook niet helpen. De Amerikaanse beurzen openden scherp lager en stuurden de Europese beurzen naar het hoogste dagverlies in een maand.

Het nieuws dat de loonkosten in de VS in het tweede kwartaal met 4,9 procent gestegen zijn, nog een stuk meer dan de eerder gemelde stijging met 3,8 procent, overschaduwde alle handel. De inflatievrees is terug.

Op de Brusselse beurs diepte de Bel-20 het kleine ochtendverlies uit tot meer dan 1%. De Bel-20 sloot 1,12% lager op 3.885,20 punten. De index telde 3 stijgers en 16 dalers.

Belgacom klom 1,8% naar 28,31 euro. ,,Het is weinig waarschijnlijk dat er op korte termijn iets gebeurt, maar op langere termijn is het duidelijk dat zowel Belgacom als KPN te klein is om op eigen benen te blijven staan'', zegt een handelaar. ,,Bovendien ging de markt er tot nog toe van uit dat Belgacom niet over te nemen was, doordat de regering vasthield aan een participatie van 50% plus een aandeel. Die zekerheid is nu weg.''

Aan het andere uiteinde van de Bel-20 zakte Dexia 2,7% naar 19,37 euro.

De bankgroep lanceerde vanmorgen een kapitaalverhoging waarvan de opbrengst bestemd is om de overname van de Turkse DenizBank te financieren. Kort voor het beursslot meldde Dexia dat het vandaag 62,2 miljoen nieuwe gewone aandelen uitgaf tegen 19,3 euro per stuk, goed voor een totaal bedrag van 1,2 miljard euro. De aandelen werden bij institutionele investeerders geplaatst. Sectorgenoot KBC was binnen de Bel-20 de grootste daler met een verlies van 2,8% tot 81,55 euro.