Nergens in dit land ligt de gemiddelde kostprijs van een huis zo hoog als in Sint-Pieters-Woluwe.

Het ,,betere'' huis in die groene gemeente in het oosten van Brussel kostte eind vorig jaar gemiddeld 425.000 euro. Dat blijkt uit de vastgoedgids van het zakenblad Trends die gisteren van de persen rolde.

Het blad heeft als eerste de prijsevoluties op de vastgoedmarkt geanalyseerd tot op het niveau van de individuele gemeenten en deed dat op basis van de statistische gegevens van de Federale Overheidsdienst Economie. Die haalt de mosterd op zijn beurt bij de notarissen.

Om het effect van extreem dure en goedkope woningen te weren, werd de vergelijking opgesteld op basis van de ,,referentieprijzen''. Daarbij zijn driekwart van de opgetekende prijzen in de onderzochte gemeente lager en ligt één kwart hoger. Op die manier wordt dus vooral rekening gehouden met de ,,betere'' woningen en niet met de gemiddelde.

In de top-tien van de duurste gemeenten bevestigt Brussel zijn reputatie als het over huizen gaat. Op het Waals-Brabantse Lasne en het Vlaams-Brabantse Wezembeek-Oppem na, bestaat hij volledig uit Brusselse gemeenten. De homogeniteit bij de top-tien van de goedkoopste gemeenten is zo mogelijk nog groter. Allemaal Waalse gemeenten. Op twee na is het zelfs een Henegouws onderonsje.

Voor de prijs van één huis in Sint-Pieters-Woluwe kun je ruim zes huizen kopen in Colfontaine, maar wie op zoek is naar een appartement, botst op nog veel extremere prijsverschillen. Met een referentieprijs van bijna 370.000 euro is Keerbergen ruim 10 keer duurder dan Stavelot. En dan hebben we het nog niet over bouwgronden gehad. Voor de prijs van een vierkante meter in Etterbeek heb je bijna 170 vierkante meter in Houyet, voldoende voor een bescheiden woning. Appartementen zijn overigens in Vlaanderen merkelijk duurder dan in Brussel. De top-vijf bestaat volledig uit Vlaamse gemeenten en met 260.000 euro is Sint-Pieters-Woluwe dertig procent goedkoper dan koploper Keerbergen. Opvallend ook dat de top-tien van de duurste bouwgronden aangevoerd wordt door twee Brusselse gemeenten. De spectaculaire prijsdaling van vorig jaar - met gemiddeld bijna 55 procent - volstond dus nog lang niet om Etterbeek van de eerste en Sint-Lambrechts-Woluwe van de tweede plaats te verdringen. Brussel is overigens nog steeds goed voor zes van de tien plaatsen in de top-tien.

(lc)