-  Algemeen
-  Auto
-  Chemie & Farma
-  Consumptie
-  Diensten
-  Distributie
-  Energie & Grondstoffen
-  Financiën
-  IT & Telecom
-  Media & Internet
-  TransportAlgemeen

De inkoopmanagers van de Amerikaanse dienstensector waren in augustus optimistischer dan in de maand ervoor. Dat bleek woensdag uit de ISM Non-Manufacturing Index van het Institute of Supply Management.

Auto

Fiat volgt het voorbeeld van andere automakers en gaat een goedkoop model aanbieden. De wagen kost vermoedelijk ongeveer 7.000 euro.

Chemie & Farma

Galapagos is een samenwerking aangegaan met OneWorld Health, een non-profit farmaceutisch bedrijf . De totale waarde van dit contract voor Galapagos bedraagt meer dan 3 miljoen euro over een periode van 2,5 jaar.

Consumptie

De vakbonden bij de Leuvense sigarenfabriek van British American Tobacco willen dringend een gesprek met de directie over de verkoop van de fabriek. Het personeel wil garanties voor het behoud van de tewerkstelling. Er werken zo'n 250 mensen.

De koekjes- en speculaasbakker Lotus Bakerie s noteerde voor het eerste halfjaar van 2006 een beter dan verwachte winst en omzet. De groepswinst steeg met bijna 8 procent tot 4,06 miljoen euro.

Verwerkte charcuterieproducten zoals kookworst, paté, salami en andere bereidingen worden binnenkort duurder. Volgens Fenavian, de Federatie van de Belgische Vleeswarenfabrikanten, verhogen de meeste vleeswarenfabrikanten deze maand hun prijzen met 3 tot 5 procent.

Brouwer Heineken heeft tijdens de eerste zes maanden van 2006 een nettowinst behaald van 433 miljoen euro. Dat is een stijging met 25,5 procent tegenover een jaar eerder.

Diensten

De VDAB start in oktober met een opleiding tot tandartsassistent voor 80 tot 90 werkzoekenden met een diploma hoger secundair onderwijs. Dat moet op korte termijn een antwoord bieden op de vraag naar geschoolde hulpkrachten in tandartsenpraktijken.

Distributie

Giant Food Stores , een Amerikaanse werkmaatschappij van Ahold, koopt veertien winkels van Clemens Markets. De winkels liggen in de voorsteden van Philadelphia. Dertien winkels worden omgebouwd tot Giant Food Stores en een winkel blijft operationeel onder de bestaande merknaam.

Energie & Grondstoffen

Chevron heeft succesvol naar olie geboord op een recorddiepte in de Golf van Mexico. De tweede grootste oliemaatschappij van de VS zegt dat het oliereserves vond op een diepte van 8.452 meter.

Geld is niet dé reden om de Belgische consument aan te zetten tot investeringen in duurzaam energieverbruik . De sociale en persoonlijke criteria wegen zwaarder door dan de financiële aspecten. Dat blijkt uit een studie van de UCL en de Vlaamse Instelling voor Technologisch onderzoek

Financiën

Dexia verlaagt vanaf donderdag 7 september de rentevoeten op kasbons. Dat maakte de bank woensdag bekend. Enkel de rente van de kasbon op 1 jaar stijgt met 10 basispunten. De kasbons met langere looptijd dalen 20 à 30 basispunten.

De investeringsmaatschappij Gimv heeft via haar Nederlandse filiaal Halder een meerderheidsbelang verworven in het Nederlandse Low Land Fashion, een internationale groothandel en invoerder van kleding voor private labels. Financiële details van de transactie werden niet bekendgemaakt.

Home Invest Belgium , de vastgoedbevak gespecialiseerd in residentieel vastgoed, start op 18 september een kapitaalverhoging met voorkeurrecht voor de bestaande aandeelhouders. Met het opgehaalde bedrag wil Home Invest meer gebouwen in Vlaanderen kopen.

Fortis heeft de overname van het in Chicago gevestigde O'Connor & Company afgerond. Het bedrijf biedt clearingdiensten aan op de Amerikaanse aandelen-, futures- en optiemarkten. De acquisitie werd al in november vorig jaar aangekondigd.

IT & Telecom

De Amerikaanse informaticagroep Hewlett Packard heeft woensdag erkend de eigen directieleden te hebben bespioneerd. Dat gebeurde om de auteur van lekken naar de media te ontmaskeren, een zaak waarin nu ook de justitie in Californië geïnteresseerd is.

Atos Origin , de tweede grootste leverancier van computerdiensten in Frankrijk, heeft in de eerste zes maanden van het jaar de nettowinst met 91 procent zien kelderen tot 10 miljoen euro. Reden voor de scherpe daling zijn eenmalige kosten als gevolg van een herstructurering van de Italiaanse activiteiten.

Media & Internet

Google breidt zijn nieuwszoekfunctie uit. Gebruikers van de internetzoekrobot hebben sinds woensdag toegang tot een Engelstalig nieuwsarchief dat volgens het Amerikaanse bedrijf tweehonderd jaar teruggaat.

Transport

De luchtvaartmaatschappij VLM Airlines biedt vanaf 18 september op weekdagen 7 vluchten aan tussen de luchthaven van Antwerpen en London City Airport. Daarmee wordt het aantal vluchten op weekdagen uitgebreid van 4 naar 7.

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia schrapt donderdag 179 vluchten vanwege een staking bij de vakbond CGIL. Het personeel maakt zich zorgen over de verlenging van arbeidscontracten en wil zijn ongenoegen uiten over het management van het noodlijdende Alitalia.