Real Software blijft voer voor speculanten. Ook gisteren maakte het aandeel rare sprongen.

In de voorbije week was de koers van het aandeel Real Software op Euronext in Brussel al met liefst 257 procent gestegen, van amper 0,3 naar 1,07 euro. De beleggers reageerden euforisch op de publicatie van (bescheiden) winstcijfers en op een grootschalige herschikking van de schuldenberg van het ITbedrijf.

Ook gisteren was het opnieuw een turbulente dag. Meteen na de opening maakte de koers een sterke klim tot een hoogtepunt van 1,77 euro per aandeel, of een stijging in een halve dag tijd met liefst 70 procent tegenover de slotkoers van dinsdag.

Die topkoers werd bereikt om 13u30. Daarna vonden de beleggers het blijkbaar welletjes, want er kwam een gestage daling op gang. Die correctie leidde uiteindelijk tot een slotkoers van 1,18 euro. Of een dagwinst met 10,3 procent.

Tijdens de enorme klim in de voormiddaghandel werd door Euronext bij herhaling een korte opschorting van enkele minuten ingelast. ,,Het ging om een automatische, technische afkoelingsmaatregel'', verklaart Vincent Van Dessel van Euronext. ,,Telkens een aandeel sprongen maakt van meer dan 10 procent tegenover de referentiekoers - in de praktijk is dat de slotkoers van de voorgaande dag - wordt een volatiliteitsremmer in gang gezet die een nieuwe referentiekoers uitrekent. Dat geeft de markt de kans om gedurende enkele minuten tot bezinning te komen.''

Geen echte opschorting van de handel dus. Die was door de beurswaakhond CBFA ook niet gevraagd.

Beursanalisten noemen de opstoot rond Real Software ,,pure speculatie'' en verwijzen naar de grote volumes verhandelde aandelen. Gisteren waren het 15 miljoen stuks. ,,Dat soort volumes trekt nog meer speculanten aan'', meent Stefan Genoe van Petercam. ,,De hype voedt zichzelf. Tot de hype weer gedaan is en sommigen zich intussen verbrand hebben.''

De huidige beurswaarde van het IT-bedrijf kan op ongeveer 300 miljoen euro geraamd worden en niet op 400 miljoen zoals gisteren ten onrechte werd geschreven.

(jir)