Grote fusie Belgacom nog niet in zicht
Foto: © BELGA
Belgacom mag van de regering uitkijken naar allianties, maar een grote fusie is niet voor meteen.

De speculatie over een fusie van Belgacom met de Nederlandse telecomgroep KPN stak gisteren weer de kop op. De krant De Tijd meldde dat de federale regering aan Belgacom een ,,opdracht'' gegeven heeft om een ,,structurele partner'' te zoeken, en noemde KPN als concrete kandidaat.

Bij Belgacom en in regeringskringen werd dat verhaal gisteren afgezwakt. Volgens Bruno Tuybens (SP.A), de staatssecretaris voor Overheidsbedrijven, heeft het management van Belgacom inderdaad een mandaat gevraagd en gekregen om de mogelijkheden voor ,,externe groei'' te onderzoeken. Maar van een concreet fusiedossier is er helemaal geen sprake, zegt hij. Ook KPN ontkent dat het met Belgacom onderhandelt.

Belangrijker nog is dat de regering vasthoudt aan het wettelijk verankerde controlebelang van 50 procent in Belgacom. Dat maakt het voor de operator praktisch onmogelijk om een fusie met een andere grote speler aan te gaan.

Vooral de PS kant zich tegen een verdere privatisering van Belgacom. Tuybens sluit niet uit dat daar ooit verandering in komt, maar dan alleen indien er ,,harde garanties komen om de rechten van de klanten en het personeel van Belgacom te waarborgen.''

Concreet moet een grote fusie van Belgacom niet verwacht worden voor de volgende federale regeerperiode, na de parlementsverkiezingen van mei 2007. En ook dan blijft het de vraag of de PS in het scenario zal willen meestappen.

Belgacom heeft nog maar weinig overnames gedaan, met uitzondering van de Leuvense netwerkbouwer Telindus. Pogingen tot allianties in Nederland (Versatel), Tsjechië (Cesky Telecom), Turkije (Turk Telekomunikasyon) en Frankrijk (Neuf Cegetel) leverden allemaal niets op. De druk op het bedrijf om een partner te zoeken, neemt daardoor toe.

(wdp)