KPN is oude vlam van Belgacom
Het is niet de eerste keer dat er gespeculeerd wordt over een Belgisch-Nederlandse telecomfusie.

1999-2000: Op initiatief van wijlen John Goossens, de toenmalige Belgacom-topman, wordt in stilte gewerkt aan een toenadering. De gesprekken springen af in februari 2000. KPN is dan op de beurs meer dan 70 miljard euro waard, te veel naar de mening van Belgacom (dat zelf nog niet op de beurs staat).

2001: In het voorjaar van 2001 worden opnieuw contacten gelegd. Als gevolg van het leeglopen van de beurszeepbel, en de afstraffing van bedrijven met een hoge schuldenlast, is de beurswaarde van KPN gezakt tot 17 miljard euro. Dat geeft Belgacom een veel betere onderhandelingspositie. Maar op het einde van de zomer springen de vergevorderde onderhandelingen weer af. Opnieuw zegt Goossens dat de Nederlanders hun vel te duur wilden verkopen.

Mei 2004: De fusieplannen lijken dood en begraven. Na een gesprek met zijn Belgische collega Didier Bellens laat KPN-topman Ad Scheepbouwer zich ontvallen dat er ,,niet veel synergie is'' tussen beide bedrijven.

April 2006: De zakenbank JP Morgan suggereert dat de weg voor een fusie open ligt na een statutenwijziging bij KPN. Bellens drukt de geruchten meteen de kop in, maar ontkent niet dat hij in Europa naar overnames blijft zoeken.

(wdp)