Chevron heeft in de Golf Van Mexico een groot olieveld gevonden. Dat voedt in de VS het geloof dat het over onverwacht grote oliereserves beschikt.

EEN olieconsortium onder leiding van Chevron heeft gisteren bekendgemaakt dat het in de Golf van Mexico zo'n 280 kilometer uit de kust een olieveld heeft gevonden die 6.000 vaten ruwe olie per dag oplevert. Zo'n debiet voedt de hoop dat een van de grootste olievondsten van de voorbije jaren is gedaan. Chevron zelf waagt zich nog niet aan een schatting van de oliereserves en de mogelijke olieproductie.

De olievondst in de Golf Van Mexico kreeg in de Verenigde Staten veel weerklank. Dat heeft alles te maken met de huidige achteruitgang van de eigen olieproductie waardoor het meer en meer afhankelijk wordt van politiek onstabiele buitenlandse oliestaten. Sinds de olievondsten in Alaska eind jaren zestig zijn er geen grote olievelden meer gevonden binnen de Amerikaanse grenzen.

De olie-exploratie van Chevron situeert zich in de zogenaamde lower-tertiary-region in de Golf van Mexico. De zeebodem bevindt zich daar op bijna 2.500 meter diepte en bestaat geheel uit rots. De olielagen bevinden zich zelfs meer dan 8.000 meter onder de zeespiegel. De schattingen van de oliereserve van dit gebied in de Golf lopen sterk uiteen. Chevron berekende dat tussen de 3 en 15 miljard vaten ruwe olie of gas uit de lower-tertiary-region gehaald kunnen worden. 15 miljard vaten staat gelijk aan een toename van de oliereserves van de VS met 50 procent. Door de vondst groeit in de VS de overtuiging dat de olieproductie in de Golf van Mexico zijn tweede adem heeft gevonden. De Golf is vandaag al een belangrijke oliegebied, maar er werden vooral reserves aangeboord die zich niet al te diep onder de zeespiegel bevonden. Chevron, dat samenwerkt met het Noorse Statoil en de grootste onafhankelijke Amerikaanse oliemaatschappij Devon, is nog lang niet toe aan de commerciële uitbating van het olieveld. Absolute zekerheid over de omvang van een olieveld vergt verscheidene olie-exploraties in dezelfde zone. Daarmee is Chevron nog enkele jaren zoet.

Chevron is niet de enige die daar olie zoekt. Het begint zelfs meer en meer te lijken op een rush naar de zeer diep gelegen oliereserves van de Golf van Mexico. In Walker Ridge, de zone in de Golf waar Chevron nu olie heeft gevonden, stuitten eerder BP, Unocal en BHP Billiton al op olie.

Een van de meest gereputeerde Amerikaanse olieanalisten, Matt Simmons, waarschuwde gisteren voor overdreven enthousiasme. Hij wijst erop dat de voorbije vijftien jaar heel wat beloftevolle olieprojecten in de Golf van Mexico een stille dood zijn gestorven omdat de reserves minder groot waren dan verwacht. ,,Er zijn veel meer bittere teleurstellingen geweest, dan fenomenale verrassingen.''

(pse)