Er is nog geen duidelijkheid over de exacte gevolgen voor de zowat tachtig Belgische werknemers.

Kristof Sehmke, woordvoerder van Intel Benelux, zegt dat daarover binnen enkele maanden meer geweten moet zijn. De Amerikaanse chipproducent kondigde dinsdag aan tegen midden 2007 wereldwijd 10.500 banen te zullen schrappen. Dat is ongeveer tien procent van het personeelsbestand. Analisten hadden eerder al geschat dat er tussen de 9.000 en de 15.000 banen zouden sneuvelen. De zowat tachtig Belgische werknemers van Intel vervullen functies in de verkoop- en marketingafdelingen. In Kontich zijn ook enkele ingenieurs aan het werk en er is een kleine afdeling ,,government affairs" in Brussel. Intel zal dit najaar vooral besparen in het kader, de marketing- en de informaticadepartementen. Sehmke benadrukt dat er niet enkel gesnoeid zal worden in het personeelsbestand, maar dat het ook gaat om natuurlijke afvloeiingen en personeelsreductie via de verkoop van divisies.

De ontslagen zijn onder meer het gevolg van de dalende winstresultaten. De voorbije twee trimesters werd er respectievelijk 38 en 57 procent minder winst opgetekend, nadat Intel de verkoopprijs van chips naar beneden haalde om de concurrentie van Advanced Micro Devices (AMD) het hoofd te kunnen bieden. AMD verstevigt al enige tijd zijn positie op de markt, in juli nog door de overname van ATI Technologies. Ook vond er bij Intel de voorbije maanden een doorlichting plaats in functie van een optimalisering.

Het sociale plan van Intel zal ongeveer 200 miljoen dollar kosten. Het bedrijf wil er 2 miljard dollar mee besparen in 2007 en 3 miljard dollar in 2008. ,,Deze acties zijn moeilijk maar nodig voor het bedrijf opdat Intel soepeler en sterker de toekomst tegemoet kan gaan", zegt topman Paul Otellini. De maatregelen van Intel herinneren aan de herstructureringen bij IBM en HP. Daar vielen het afgelopen jaar zo'n 14.500 ontslagen.