Trein reed in de eerste jaarhelft iets stipter
Foto: © Vum
In de eerste zes maanden van dit jaar reed 95,2 procent van de treinen 'op tijd' in België, 0,1 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar en meer dan het gemiddelde van 94,8 procent van de laatste vijf jaar. Daarmee blijft het Belgische netwerk een van de meest stipte in Europa, zo deelt infrastructuurbeheerder Infrabel mee.

Op tijd betekent dat de trein de dienstregeling respecteert met een marge van maximum 5 minuten. In de cijfers wordt wel geen rekening gehouden met afgelaste treinen.

Zonder neutralisatie voor feiten ten laste van derden reed tijdens de eerste zes maanden van het jaar 91,9 procent van de treinen op tijd. Dat is 0,7 procent minder dan in het eerste semester van 2005, maar wel op het niveau van het gemiddelde van de voorbije vijf jaar (92 procent).

De vertragingen waren in 35,1 procent van de gevallen te wijten aan de infrastructuurbeheerder, in 40,5 procent aan de spoorwegoperator NMBS en in 24,4 procent aan externe oorzaken. Volgens Infrabel werd de stiptheid negatief beïnvloed door enkele grote storingen tijdens de piekuren.

(belga)