Sony heeft de introductie van zijn PlayStation in Europa uitgesteld tot maart 2007.

Europese videospelfanaten mogen beginnen tandenknarsen: Sony zal de langverwachte PlayStation 3 pas in maart van volgend jaar op de markt brengen. Aan de basis van het uitstel ligt een tekort aan blauwe laserdiodes. Die vormen het hart van de BluRay-drive waarmee elke PS3 is uitgerust. Het blijkt voor Sony nog erg lastig om het cruciale onderdeel in grote hoeveelheden te kunnen produceren.

Ook in Afrika, Australië, Rusland, het Midden-Oosten en Azië wordt de introductie van de spelcomputer uitgesteld. Enkel Japan (11 november) en de Verenigde Staten (17 november) zullen het kleinood op tijd geleverd krijgen. Daar zullen fervente gamers echter snel moeten zijn om een exemplaar te bemachtigen. Op de introductiedatum liggen in heel de VS maar 400.000 stuks op kopers te wachten. In Japan zal de schaarste waarschijnlijk nog groter zijn, daar werden maar 100.000 toestellen voorzien voor 11 november. Tegen het einde van dit jaar zouden in totaal zo'n twee miljoen exemplaren moeten geleverd zijn. Sony had eerder vier miljoen stuks vooropgesteld. Met het uitstel mist Sony in het grootste deel van de wereld de zeer lucratieve kerstverkopen.

Tegelijkertijd krijgen ook de aartsrivalen Microsoft, dat zijn Xbox360 eind vorig jaar al op de markt zette, en Nintendo, dat zijn Wii-spelcomputer nog dit jaar introduceert, maanden voorsprong op Sony.

Het is overigens niet de eerste keer dat de Japanse gigant de PlayStation 3 uitstelt. Normaal gezien had hij al in december van vorig jaar in de winkelrekken moeten liggen.

Problemen met de centrale processor (de Cell-chip), prototypes die oververhit geraakten en te dure onderdelen gooiden echter telkens roet in het eten.

Voor Sony is het uitstel van de PlayStation 3 weer een nieuwe tegenslag. Het bedrijf zag eerder al Apple (met de iPod) aan de haal gaan met zijn dominante positie in draagbare muziektoestellen en vorig maand nog moest Dell miljoenen laptopbatterijen van Sony vervangen wegens ontploffingsgevaar.

(fpe)