IN DE KIJKER. Bill Ford geeft het stuur aan Boeing-baas
Foto: © EPA
Autofabrikant Ford heeft aangekondigd dat Bill Ford aftreedt als ceo. Alan Mulally van Boeing wordt de nieuwe topman.

,,Hoewel we blij mogen zijn met de uitstekende leiders die onze activiteiten wereldwijd overzien, ben ik er ook van overtuigd dat onze herstructurering de extra capaciteiten nodig heeft van een manager die al eerder voor zo'n uitdaging stond..

Dat schreef Bill Ford in zijn laatste e-mail als ceo aan al zijn werknemers gisteren. Ford is met onmiddellijke ingang afgetreden als ceo, maar blijft aan de slag in de raad van bestuur van de geplaagde autoconstructeur. In de mail kondigde hij meteen ook de naam van zijn opvolger aan: Alan Mulally, de ceo van de afdeling commerciële vliegtuigen van Boeing.

Volgens Ford, die zelf ,,extreem actief" in het bedrijf zal blijven, is Mulally ,,een uitstekende leider en een man met de juiste ingesteldheid". Hij voegde eraan toe dat de moeilijkheden waar Boeing in de laatste jaren voor stond, heel wat gelijkenissen vertonen met de situatie bij Ford. De ex-ceo noemde daarbij vooral de klantentevredenheid, de manier van fabricage en de relaties met de toeleveranciers en de vakbonden.

In verscheidene recente interviews zinspeelde Ford zelf al enkele keren op een overdracht van de macht. Eind vorige week stuurde hij ook nog een memo uit met drie strategieën die volgens hem noodzakelijk waren voor het gezond maken van het bedrijf. Een daarvan ging over beter leiderschap dat zowel van binnen als buiten het bedrijf kon komen.

De 61-jarige Mulally werkte 37 jaar bij Boeing. Hij leidde sinds vijf jaar de afdeling commerciële vliegtuigen, een divisie die vorig jaar voor bijna 23 miljard dollar aan orders boekte, wat een record was. Het was ook Mulally die het bedrijf door de periode na 11 september 2001 loodste, toen de markt voor nieuwe vliegtuigen quasi instortte, en die de strijd aanging met aartsrivaal Airbus.

,,De kans om met Bill Ford en de Ford Motor Company te werken was zowat het enige waarvoor ik mijn job bij Boeing zou opgeven", zei Mulally in een reactie. ,,Ik kijk er naar uit om samen met Bill aan de ommekeer van dit bedrijf te werken. Ik geloof sterk in teamwork en ik verwacht absoluut dat onze inspanningen tot een vruchtbare samenwerking zullen leiden."

Mulally heeft een diploma luchtvaartingenieur van de universiteit van Kansas en behaalde een managementdiploma aan het Massachusetts Institute of Technology, waaraan hij ook verbonden is als adviseur. Diezelfde taak oefent hij overigens ook uit bij de Nasa, de universiteit van Washington en de U.S. Air Force.

Ford zit middenin een zwaar herstructureringsprogramma, dat door Bill Ford Way Forward werd gedoopt. Het programma omvat de sluiting van veertien Amerikaanse fabrieken en het ontslag van 30.000 werknemers. De autofabrikant wordt, net als zijn concurrent General Motors overigens, geplaagd door serieuze verkoopsdalingen en stapelt de verliezen op.

,,Ik verzeker jullie: ik ga nergens naartoe", zo besloot Ford zijn e-mail. ,,Ik zal hier elke dag zijn en ik zal niet rusten voor een welvarende toekomst voor dit bedrijf is gegarandeerd."

(fpe)