Voor Coldplay en U2 nog één adres
Foto: © REUTERS
Met de overname van de catalogus van BMG wordt het Franse Vivendi de grootste muziekuitgever ter wereld.

UNIVERSAL Music Group (UMG) van het Franse Vivendi is al de grootste platenmaatschappij ter wereld. Nu wordt het, dankzij de overname van de catalogus van de Bertelsmann Music Group, ook de grootste muziekuitgever of eigenaar van muziekrechten. Die rechten leveren een stabiele stroom van inkomsten op. Telkens wanneer een nummer uit de catalogus op de radio wordt gespeeld of wordt gecovered, telkens wanneer een fragment van een songtekst wordt afgedrukt op een T-shirt, passeert de muziekuitgever langs de kassa.

Zowel BMG Music Publishing als Universal Music Publishing Group behoorde al tot de vijf grootste muziekuitgevers ter wereld. BMG bezit de rechten op de muziek van artiesten zoals Coldplay, Christina Aguilera en Robbie Williams. UMG heeft onder meer de songs van U2, Paul Simon en Prince in zijn catalogus.

Bertelsmann zette BMG Music Publishing in de etalage omdat ze geld nodig had nadat de controlerende aandeelhoudersfamilie, de familie Mohn, in mei van dit jaar besliste de Waalse financier Albert Frère uit te kopen. Frère had een belang van 25 procent in Bertelsmann, en kon dat vanaf mei naar de beurs brengen. Om dat te vermijden, beslisten Bertelsmann en de familie Mohn het zelf terug te kopen.

Daarvoor ging Bertelsmann 4,5 miljard euro schulden aan. Met de verkoop van BMG Music Publishing voor 1,63 miljard euro aan Vivendi kan het een deel daarvan weer aflossen. De impact van de verkoop op de resultaten van de Bertelsmann Group blijft beperkt: de 371 miljoen euro omzet die BMG vorig jaar realiseerde, staat voor 2 procent van de totale groepsomzet.

Bertelsmann stapt met deze verkoop niet volledig uit de muziekbusiness. Het is nog eigenaar van de helft van platenmaatschappij Sony BMG, een joint venture met het Japanse Sony. Hun samengaan creëerde in 2004 de nummer twee op de muziekmarkt, na UMG. Maar omdat het Europees Gerecht van Eerste Aanleg afgelopen zomer de goedkeuring van die fusie door de Europese Commissie terugfloot, heerst er onzekerheid over de mate waarin de mededingingsautoriteiten verdere concentraties in de muzieksector gaan toelaten. Na de uitspraak van het Gerecht annuleerden bijvoorbeeld EMI en Warner Music Group hun plannen om elkaar over te nemen. Ook de overname van BMG door UMG moet nog goedgekeurd worden door de mededingingsautoriteiten, zowel in de VS als in Europa. Analisten denken dat de verkoop grondig onderzocht zal worden. Maar toch maakt de deal een kans om goedgekeurd te worden. Andere vermeende kandidaten voor de overname van BMG Music Publishing, zoals EMI en Warner Music, bezaten immers nog grotere muziekcatalogi dan UMG.