ANALYSE. Belgacom van leidend naar lijdend voorwerp
Didier Bellens, ceo van Belgacom: geloofwaardigheid verloren door onhandige biedaffaire. Foto: © Photo News
Belgacom leidt zwaar gezichtsverlies na het tegenbod van France Telecom op Telindus. Wat bezielde ceo Didier Bellens?

MAANDAGAVOND 12 december. De topmannen van Belgacom zijn niet bereikbaar. Bereiden ze een hoger tegenbod voor op Telindus, na wekenlang getreuzel in de door hen ontkende strijd om de Vlaamse netwerkintegrator Telindus? Dinsdag. De dag dat velen verwachten dat Belgacom zijn bod - dat de laatste week ingaat en niet ernstig wordt genomen wegens te laag - alsnog zal bijsturen. Er gebeurt niets.

De onbereikbaarheid van de Belgacom-top op die cruciale dagen had een andere reden, zo blijkt nu. Het was er gezellig druk op het kerstfeestje van de telecomoperator, waar de 83-jarige Toots Tielemans de muzikale omlijsting verzorgde. Bij Telindus, de belaagde Vlaamse kmo uit Haasrode, was het ook druk, maar om heel andere redenen. Geen feestje, maar de directie die de voorlaatste hand legde aan een tegenbod, met als doel haar vel duurder te verkopen dan wat Belgacom op 29 september ongevraagd had geboden.

Toen de CBFA gisterenochtend de koers van Belgacom en Telindus schorste, waren er nog maar weinigen die geloofden dat Belgacom zijn ultiem tactisch voordeel zou uitspelen: de biedprijs verhogen en op die manier de lat hoger leggen voor een tegenbieder, die verplicht is nogmaals minstens 5 procent meer te bieden.

Wie wel boven water kwam, dat was France Telecom, de grote Franse concurrent van Belgacom. De definitieve bevestiging dat Belgacom in de biedstrijd van leidend tot lijdend voorwerp verworden was.

Een zichtbare afgang voor Belgacom en diens ceo Didier Bellens. Bellens bood zeer slecht voorbereid op Telindus, kreeg vervolgens de wind van voren en verloor alle greep op het dossier. De jongste weken modderde Belgacom aan zonder te proberen het voordeel van de eerste bieder uit te spelen. Telindus kreeg alle kansen om tegenbieders te zoeken.

Belgacom en diens adviseur Petercam beperkten zich tot de uitleg dat 13,5 euro per aandeel de juiste prijs is. De enige strategie bestond erin te speculeren op het uitblijven van een tegenbod en een toenadering tussen de koers van Telindus en de biedprijs van Belgacom.

Als Belgacom Telindus alsnog wil binnenhalen, zal het 16,6 euro per aandeel moeten bieden, wat haaks staat op de vroegere boodschap dat 13,5 euro de juiste prijs is. ,,Altijd vervelend als je jezelf openlijk moet tegenspreken'', zegt een waarnemer. ,,Nog erger is dat ze bij Belgacom handenvol geld hebben, maar er niet in slagen het zinvol te besteden.''

De Belgische staat, die 50 procent van de aandelen bezit, wordt er ook niet vrolijk van. ,,Als zou blijken dat Belgacom met Telindus een interessante opportuniteit misloopt, zouden we dat jammer vinden'', zegt de woordvoerder van Bruno Tuybens, staatssecretaris voor Overheidsbedrijven (SP.A).

Slechts weinigen begrijpen de tactiek van Belgacom. ,,Als je al beslist een niet bijzonder vriendelijk bod uit te brengen, dan is het minste wat je kunt doen de juiste prijs betalen. Wekenlang op 13,5 euro blijven zitten, heeft geen zin. Als het hen niet langer interesseert, moeten ze ook zo fair zijn dat te zeggen in plaats van nog tot februari de speculaties over een tegenbod in leven te houden'', zegt een specialist.

Het enige wat Belgacom bewerkstelligd heeft, is dat een Vlaams technologiebedrijf in buitenlandse handen valt en dat Belgacom in zijn achtertuin een sterkere concurrent krijgt. Een bod van British Telecom, alhoewel weinig waarschijnlijk, is niet uit te sluiten.