Mobistar in de ban van het bod
Foto: © VUM
De speculatie over een overnamebod van France Telecom op Mobistar laait weer op na het tegenbod op Telindus.

Ook de naamsverandering van Mobistar in Orange is opnieuw aan de orde, ook al ontkent France Télécom dat er plannen zijn met Mobistar.

France Telecom kan door het bod op Telindus de hand leggen op een extra pakket aandelen Mobistar en op die manier de enige grote aandeelhouder uitkopen die een naamsverandering bij de mobiele operator nog kon bemoeilijken. De participatie van de Franse operator in Mobistar stijgt van 50,2 % tot 54,8 %. In een persbericht gisteren luidde het wel dat ,,France Télécom niet de intentie heeft om haar deelneming in Mobistar verder te verhogen.''

Maar veel geloof hecht de markt niet aan die verklaring. Zeker niet omdat France Télécom midden dit jaar zijn nieuw strategisch plan ,,NExT'' lanceerde. Dat plan legt de nadruk op groei voor de periode 2006-2008 en bevat, behalve financiële en operationele doelstellingen, ook een merkenbeleid: Orange wordt tegen eind 2006 het internationale merk voor mobiele telefonie. Ook de limiet van 500 miljoen euro voor investeringen tijdens de komende drie jaar, telt niet meer. De weg ligt dus open voor het uitkopen van minderheidsaandeelhouders.

Een bod op de uitstaande aandelen zou de cash die Mobistar genereert rechtstreeks naar France Télécom doen stromen. Dat geld zou dan gebruikt kunnen worden om een naamsverandering te financieren. Met een overnamebod zou de operator ook de volledige beslissingsvrijheid naar zich toetrekken, en de mogelijke tegenstand tegen een naamsverandering omzeilen.

De aandelenkoers zelf bewoog gisteren nog niet spectaculair wegens de onzekerheid van wat er met de minderheidsaandeelhouders zal gebeuren als France Télécom de macht overneemt. Het aandeel sloot de dag op 68,55 euro (+0,2 %).