France Telecom rukt op in België
TELINDUS moet de positie van France Telecom versterken op de markt van netwerkintegratie. Geografisch sluiten de activiteiten ook mooi aan. ,,Het bod is niet alleen een antwoord op Belgacom. Voor ons gaat het om een echt industrieel project. België is geen nieuw land voor ons'', zei een woordvoerder van France Telecom gisteren.

Inderdaad, France Telecom speelt al een tijdje in de achtertuin van Belgacom. Vooral op het gebeid van mobiele telefonie door een participatie van 50,2 procent in Mobistar, de tweede Belgische gsm-operator. Officieel mag het dan heten dat France Telecom geen actie voert tegen het bod van Belgacom, maar als meerderheidsaandeelhouder had de Franse operator het niet zo leuk gevonden mocht een deel van zijn gsm-bedrijf eventueel tijdelijk in handen komen van Belgacom.

Maar ook via dochter Equant is France Telecom actief in ons land. Eind 2001 nam Equant al de telecomdivisie van Telindus over. Equant verleent diensten voor computernetwerken, vooral voor multinationale ondernemingen. Zowel via Mobistar als via Equant staat France Telecom dus al een tijdje in contact met Telindus.

Telindus hielp bij het oprichten van Mobistar en heeft nu nog 4,3 procent in handen van de tweede Belgische mobiele operator. Wijlen John Cordier, oprichter en bezieler van Telindus, trok in 1997 bij de strijd om de tweede gsm-licentie met Mobistar de winnende kaart en was een tijd lang voorzitter van de operator. Mobistar is ook een van de belangrijkste klanten van Telindus. Niet moeilijk dus dat het bod van France Telecom een ,,vriendelijk'' bod is. ,,Het bod krijgt de steun van de meerderheidsaandeelhouders en de raad van bestuur'', zegt de woordvoerder van France Telecom. De operator verwacht dan ook dat het bod begin maart kan worden afgerond.

Met behulp van de Belgische vrienden ontneemt France Telecom zijn concurrent Belgacom op die manier de mogelijkheid om zijn afdeling netwerkintegratie in eigen land uit te breiden. Na het bod wordt het voor Belgacom nog moeilijker om op te boksen tegen de versterkte netwerkactiviteien van France Telecom.

Voor de Franse operator past de overname van Telindus in haar strategie om volledige pakketten van telecomdiensten aan te bieden in de bedrijvenmarkt. Op gebied van netwerkdiensten wil France Telecom één van de belangrijkste spelers in de Europese markt worden. Telindus versterkt onder meer de netwerkactiviteiten van France Telecom in de Benelux, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Portugal. Met de overname haalt France Telecom ook het Franse netwerkbedrijf Arche binnen, dat Telindus eerder dit jaar heeft overgenomen. Telindus maakte van Arche een van de sterkste spelers op de Franse markt.