ZURICH - De Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss International Airlines heeft vandaag bekendgemaakt dat het niet zal aansluiten bij de alliantie Oneworld. Acht maanden geleden had Swiss nochtans aangekondigd dat het de alliantie van luchtvaartmaatschappijen, die aangevoerd wordt door British Airways (BA), zou vervoegen.

,,In de huidige omstandigheden will Swiss zijn getrouwheidsprogramma (Swiss TravelClub) niet integreren in het gelijkaardige Executive Club van BA, hoewel dat voorzien werd", deelden de Zwitsers mee.

,,De hoge kosten en de nadelen van deze transfer wegen niet op tegen de voordelen op lange termijn", verduidelijkte Swiss.

Swiss, dat in 2002 in de plaats kwam van het failliete Swissair, voegde eraan toe dat de akkoorden die het al had gesloten met andere leden van Oneworld, zoals American Airlines en Cathay Pacific, niet zullen lijden onder deze beslissing.

Rod Eddington, de baas van BA, meldde dat hij ,,ontgoocheld" was door de beslissing van Swiss, maar dat hij aanvaardt dat de Zwitserse maatschappij ,,de beslissing neemt die zijn belangen het beste dient."

Volgens de mededeling waarin het akkoord tussen Swiss en BA in september 2003 werd bekend gemaakt, zou BA een garantie van 50 miljoen Zwitserse frank (41,6 miljoen euro) overnemen in ruil voor start- en landingsrechten van de Zwitsers op de Londense luchthaven Heathrow.

Het codeshare-akkoord tussen beide maatschappijen voor de lijn Heathrow-Genève blijft de komende drie jaren behouden. Alle andere codeshare-akkoorden worden eind dit jaar beëindigd.