MADRID - De Amerikaanse jeansfabrikant Levi Strauss gaat twee Spaanse fabrieken in Soria en Girona sluiten. Dat heeft het concern vandaag bekendgemaakt. Het zijn de laatste twee overblijvende fabrieken van Levi Strauss in West-Europa.

De sluiting van beide sites treft 453 personeelsleden. Het bedrijf start onderhandelingen met de vakbonden voor een sociaal plan. Nadat Levi Strauss sites sloot in Frankrijk, België en Schotland, doet het nu ook de deuren dicht van de laatste twee vestigingen in West-Europa. Het concern heeft wel nog fabrieken in Polen, Hongarije en Turkije.

,,We hebben alle alternatieven onderzocht," zegt directeur Domenico Trizio van Levi Strauss Europe in een persbericht, ,,maar we konden de productiekosten in Spanje niet langer dragen. Die liggen tweemaal hoger dan in onze Oost-Europese vestigingen."

De sluiting moet het bedrijf toelaten ,,om opnieuw een concurrentiële positie in te nemen door kostenbesparingen en een efficiënter gebruik van de middelen". Levi Strauss verwijst ook naar de financiële doelstellingen op lange termijn.

Levi Strauss werd opgericht in 1853 en heeft voor meer dan 2 miljard dollar schulden. In september vorig jaar sloot de kledinggigant zijn laatste fabrieken in Noord-Amerika.